Tot mai mulți cetățeni folosesc semnătura electronică. Statistica oficială

Autor: , in Economic / 11 februarie, 2020, 11:12

Datele statistice despre evoluția eliberării semnăturilor electronice în anul 2019 de către Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) arată că semnătura electronică devine tot mai solicitată de către cetățenii R. Moldova. În 2019, numărul persoanelor fizice care au solicitat și au primit de la CTIF semnături electronice a crescut, față de 2018, cu 11,3% și a depășit pragul de 18 mii.

Totodată, majoritatea absolută dintre beneficiari și-au reînnoit, în anul 2019, certificatele cheilor publice pe care le dețineau.

Statisticile CTIF mai arată că, anul trecut, numărul total al persoanelor fizice și juridice care au primit semnături electronice eliberate de instituție a sporit, față de anul 2018, cu 6,7% și a depășit cifra de 22 mii. La finalul anului 2019, numărul total al persoanelor fizice și juridice care dețineau semnături electronice eliberate de CTIF a alcătuit 32,4 mii.

Semnătura electronică oferă deținătorilor acesteia acces la toate serviciile publice electronice disponibile. Ea poate fi utilizată în cadrul sistemelor informaționale MSign, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc. Cu ajutorul semnăturii electronice, cetățenii pot semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice, iar oamenii de afaceri pot utiliza acest serviciu pentru a semna la distanță contracte și documente, făcând economie de timp și resurse financiare.

CTIF este o instituție publică, al cărui fondator este Ministerul Finanțelor, și are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicilor publice în domeniile: finanțe publice, achiziții publice, fiscal, vamal, în partea ce ține, în temei, de administrarea și dezvoltarea sistemelor informaţionale, a infrastructurii TIC și a altor infrastructuri conexe activității desfășurate în cadrul Ministerului Finanțelor și a autorităților administrative din subordinea acestuia, precum și de implementarea tehnologiilor informaționale atât în cadrul entităților menționate, cât și în afara Ministerului Finanțelor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X