Guvernul avizează negativ proiectul privind introducerea moratoriului la controale pentru întreprinderi

Autor: , in Economic / 12 februarie, 2020, 16:45

Cabinetul de miniștri a avizat negativ proiectul de lege privind introducerea moratoriului la controale pentru întreprinderi micro, mici și mijlocii. De menționat că proiectul a fost avizat pozitiv de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, cu votul deputaților PPDA, PAS și PDM.

Autorii inițiativei legislative sunt deputații fracțiunii PPDA. Aceștia propun introducerea unui moratoriu pentru cel puțin un an asupra controlului de stat la întreprinderi micro, mici și mijlocii.

Potrivit lui Alexandru Slusari, anume acest sector al economiei generează mai multe locuri de muncă și reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea social-economică a R. Moldova, iar în 2018 numărul acestor întreprinderi a constituit 55,7 de mii, sau circa 98,7% din numărul total de întreprinderi.

Vicepreședintele PPDA afirmă că legea cu privire la întreprinderile mici și mijlocii nu se respectă, iar statul nu-și exercită decât funcțiile de control de stat asupra întreprinderilor, încasând amenzi și penalități în multe cazuri neargumentate juridic, conform multiplelor plângeri și sesizări ale agenților economici. „De facto antreprenorii sunt jefuiți în mod barbar de către stat”, a adăugat el.

Inițiativa legislativă prevede câteva excepții de la moratoriu, printre care se numără cazurile de urmărire penală sau a controlului efectuat de Curtea de Conturi sau Banca Națională a Moldovei.

„Prevederile legii aplicate pe o perioadă de un an calendaristic va asigura antreprenoriatul de lipsa intervențiilor administrative din partea organelor de control, precum și de acțiunile abuzive demonstrate în majoritatea cazurilor de reprezentanții instituțiilor de control, care vin cu intenția de a executa un plan de amendare a întreprinderilor în scopul acoperirii găurilor financiare create în urma furturilor de miliarde din sistemul bancar”, se arată în nota informativă a proiectului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X