Guvernul instituie moratoriu pe reducerea pedepselor din cauza condițiilor proaste din penitenciar (DOC)

Autor: , in Justiție / Populare / 12 februarie, 2020, 18:21

Guvernul a aprobat un proiect de lege cu privire la suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deţinut în condiţii precare de detenţie. Moratoriul va fi valabil până în luna septembrie curent, perioadă în care autoritățile vor decide asupra elementului compensatoriu, privind -ajustarea, păstrarea sau eliminarea lui. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că proiectul este „o urgență” și a fost necesar în condițiile în care tot mai mulți deținuți au depus cereri de reducere a pedepselor.

„Respectivul proiect de lege este o urgență și a intervenit în condițiile în care în Republica Moldova sunt deținute în jur de 6.700 de persoane, dintre care peste 5.000 au depus cereri de reducere a pedepselor, în condițiile instrumentului compensatoriu. De pe urma acestui instrument deja au beneficiat peste 1000 de persoane. Ies la libertate persoane care reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea statului”, a spus Nagacevschi în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Conform autorităților, moratoriul asupra acestui instrument va fi valabil până în luna septembrie curent, timp în care se va analiza ajustarea cadrului legal.

„La prima etapă, propunem un moratoriu până în luna septembrie, perioadă în care vom evalua impactul acestei norme din legislația în vigoare și să vedem ce facem cu acest element compensatoriu – îl ajustăm, păstrăm sau renunțăm la el, deoarece securitatea statului este extrem de importantă. Plus, noi trebuie să ținem cont că pedeapsa penală când este fixată de judecător este fixată pentru o perioadă care cuprinde și perioada în care acel condamnat să se resocializeze și să fie pregătit pentru a fi reîncadrat în societate”, a mai spus ministrul.

Pentru ziua de vineri reprezentanții Guvernului au fixată o ședință de lucru cu reprezentanții Comisiei securitate a Parlamentului, CNA, MAI și SIS pentru a discuta problema respectivă.

Ministrul Justiției a mai punctat că, „pentru a calma deținuții care deja au depus cereri, îi informăm că cererile lor vor fi examinate în condițiile legislației în care au depus acele cereri și vor fi examinate pe parcurs”.

Datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că până la data de 10 februarie 2020 au fost înregistrate 5.372 plângeri ale deţinuţilor cu privire la condiţiile precare de detenţie din instituţiile penitenciare din ţară, din totalul de aproximativ 6.700 deţinuţi aflaţi în custodia statului.

Din numărul total de plângeri adresate au fost examinate aproximativ 3.445, iar soluţii au fost pronunţate în cazul a 2.402 de plângeri. Cele mai multe cereri au fost depuse de deținuții care se află în Penitenciarul 13 – 648 cereri, Penitenciarul 3 – 477 cereri și Penitenciarul 4 și 5, cu câte 460 cereri.

Cât privește construcția unui nou penitenciar la Bubuieci, proiectul de implementare care în septembrie 2019, întârziase cu mai mult de 50 de luni, ministrul Nagacevschi susține că are certitudinea că lucrările vor demara în acest an.

„Am certitudinea că anul acesta vom demara construcția acelui penitenciar pentru a închide Penitenciarul 13, care ne face de rușine în toată lumea”, a punctat ministrul Justiției.

Amintim că, în decembrie 2019, fostul prim-ministru Vlad Filat a fost eliberat condiționat în baza unei încheieri judecătorești, după ce termenul de 9 ani de închisoare i-a fost redus din cauza condițiilor din Penitenciarul 13.

În ianuarie 2020, pedeapsa de 25 de ani de închisoare la care a fost condamnat omul de afaceri, Veaceslav Platon, a fost redusă cu aproape doi ani, pentru condițiile proaste de detenție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X