Platforma DA amenință Guvernul cu o moțiune de cenzură; Acuză o „farsă” la legea indexării pensiilor (VIDEO)

Autor: , in Politic / 12 februarie, 2020, 15:09

Platforma Demnitate și Adevăr acuză socialiștii de o „farsă” în privința legii care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, la care ar fi fost introduse amendamente ce modifică radical varianta inițială a proiectului.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a amintit în decembrie anul trecut Parlamentul a votat unanim modificarea la legea privind sistemul public de pensii, prin care este prevăzută indexarea de două ori pe an a pensiilor ce nu depășesc minimul de existență.

„Atunci media creșterii anuale a prețurilor de consum pentru ultimii trei ani a fost stabilită drept coeficient de indexare pentru toate pensiile. În mod normal cei mai săraci pensionari trebuie să beneficieze de o indexare în valoare dublă a pensiilor şi prin modificarea respectivă acest scop a fost atins”, a precizat Năstase.

Potrivit acestuia, socialiștii ar încerca să renunțe la această idee, promovând o altă variantă, care să prevadă indexarea pensiilor cu coeficientul inflației pentru ultimele 6 luni și nu 3 ani, așa cum fusese anterior.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că dacă o astfel de lege va intra în vigoare, atunci în loc ca pensiile pentru cei cu venituri sub minimul de existență să fie indexate cu 14-16% în 2020, majorarea va fi de 3% la 1 aprilie și tot atât la 1 octombrie, dar va viza toate pensiile, atât cele mici cât și cele mari.

„Practic se va reveni la formula de care noi am încercat să fugim și să-i ajutăm pe cei cu pensii mici”, a declarat Slusari.

În aceste condiții, Platforma DA amenință Guvernul cu înaintarea unei moțiuni de cenzură și chiar posibile proteste în stradă.

„În aceste condiţii Platforma DA anunță că deputații formațiunii niciodată, categoric, nu vor vota pentru micșorarea nivelului protecției sociale. În cazul aprobării de către executiv a unei asemenea inițiative se vor întruni pe deplin toate circumstanțele pentru înaintarea moțiunii de cenzură pentru Guvern și organizarea unor proteste populare masive. Îndemnăm toate partidele politice de opoziție să facem front comun în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova afectați de politicile antipopulare ale lui Dodon, împotriva populismului, corupției, irosirii banului public și a tuturor resurselor țării în interese străine, partinice și electorale”, a punctat Andrei Năstase.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X