Surprinzător sau nu? Parlamentul procură tablete de la o companie sancționată pentru nelivrarea acelorași tablete
Schimbarea de situație în procedura de achiziție a tabletelor pentru deputați. Deși inițial refuzase toate trei oferte cu cele mai mici prețuri, Scretariatul Parlamentului și-a revăzut decizia și a desemnat câștigătoare oferta „Fors-Computer” SRL, în valoare de 2 249 625 de lei, scrie revizia.md.
Spre comparație, potrivit sursei citate, la data deschiderii ofertelor, situația evaluării ofertelor în sistemul MTender arăta așa:
Potrivit sursei, deoarece criteriul de atribuire a contractului conform documentației de atribuire era „cel mai mic preț”, autoritatea contractantă urma să examineze în primul rând oferta cu cel mai mic preț. Numai în cazul în care aceasta nu ar fi corespuns specificațiilor din documentația de atribuire, autoritatea contractantă urma să treacă la examinarea următoarei oferte. Practica de a refuza toate ofertele pentru a face actele vizibile și a le examina în paralel constituie o abatere de la aplicarea criteriului de evaluare „cel mai mic preț”, prevăzut în documentația de atribuire.
Compania „Fors-Computer” SRL s-a bucurat și anterior de succes în achiziții publice, inclusiv în achizițiile Secretariatului Parlamentului. Conform informației de pe pagina Agenției Achiziții Publice, acesteia i-au fost atribuite mai multe contracte de achiziții de echipamente IT, inclusiv tablete pentru deputați, în lunile noiembrie și decembrie ale anului 2019, notează revizia.md.
Conform Raportului Parlamentului privind executarea contractelor de achiziție pentru trimestrul IV, anul 2019, operatorul economic „Fors-Computer” SRL nu a livrat bunurile în termenul stabilit.
Din motivul neexecutării obligațiilor contractuale de către „Fors-Computer” SRL, achiziția tabletelor a fost inclusă repetat în Planul de achiziții al Parlamentului pentru anul 2020.
Dată fiind nelivrarea bunurilor, Secretariatul Parlamentului era obligat să declanșeze procedura de includere a operatorului economic în lista de interdicție. Această obligație este prevăzută la pct. 10 din Regulamentul cu privire la modul de întocmire a Listei de interdicție a operatorilor economici, anexă la Hotărârea de Guvern nr. 1418 din 28.12.2016.
Astfel, notează sursa citată, operatorii economici care nu-și onorează obligațiile contractuale pot participa și câștiga în continuare alte proceduri de achiziții publice, ceea ce contribuie la crearea unui mediu neconcurențial pe piața achizițiilor publice.
Citește și: O analiză sugerează că tabletele deputaților sunt procurate prin achiziții trucate
Amintim că secretariatul Parlamentului a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 tablete noi. Valoarea acestora se ridică la 2 milioane 300 de mii de lei.
Potrivit Legislativului, achiziția este necesară în contextul în care Parlamentul s-a angajat să implementeze e-Parlament și e-vot, în acest scop fiind nevoie de cele 110 tablete pentru care a fost demarată licitația publică. „La această oră, se lucrează la un sistem care să includă o nouă pagină web și sistemul de vot electronic. Termenele anunțate până acum nu au fost respectate din diferite motive”, a anunțat instituția.
Comentarii