Un nou dosar penal pe numele lui Viorel Morari. Este cercetat pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani (VIDEO)

Autor: , in Justiție / Populare / 12 februarie, 2020, 11:39

Pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost pornit un nou dosar penal. Acesta este învinuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că temei pentru inițierea acestei urmăriri penale au servit unele materiale jurnalistice.

Procurorul general a anunțat astăzi că pe numele lui Morari a fost deschis un nou dosar penal, acesta fiind deja audiat de procurori.

Conform informațiilor, fostul șef al Procuraturii Anticorupție s-ar fi îmbogățit ilegal, iar în schemă ar fi fost implicați și prin membrii familiei sale. În schemă ar figura mama și fratele procurorului anticorupție.

„În cadrul urmării penale inițiată în decembrie 2019 au fost documentate și confirmate activitățile infracționale comise în intervalul anilor 2013 – 2019, cu componența multinaţionale în sfera criminalității economico-financiare, spălarea banilor, îmbogățirea ilicită. Acțiunile de spălare de bani se prezumă a fi comise prin intermediul membrilor familiei sale, dar și ale altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice”, a anunțat procurorul general.

Mama și fratele lui Morari, implicați în schemă

Conform procurorului, aria de acţiune este una transnaţională și se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina, fiind implicate persoane fizice și juridice rezidente ale statelor menționate, fapt ce determină complexitatea anchetei și necesitatea formulării mai multor comisii rogatorii.

„Astfel, s-a stabilit o supoziție rezonabilă că, persoanele care au fondat și au administrat SRL „Irarom-Grup” (Irarom citit invers este Morari – numele de familie a persoanei vizate), în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat. Potrivit materialelor, mama și fratele procurorului au fondat și, respectiv, administrat această firmă, înregistrată la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova în anul 2013”, a mai spus Stoianoglo.

Conform anchetei, deși, pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 2500 lei, în anul 2014 ea a efectuat 9 tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei, „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

În anul 2014 întreprinderea „Irarom-Grup” a construit și dat în exploatare, în satul de baștină a procurorului, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei.

Începând cu anul 2015 firma dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, iar în perioada 2016 – 2018 realizează instalarea, în nordul republicii, a 3 instalații de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei.

Potrivit declarațiilor fiscale pentru anii 2016 – 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

„De asemenea, la cererea directorului firmei și după intervenția lui Viorel Morari, Consiliul de Administrație al ANRE, a aprobat și menținut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalației de la 1300 kW la 3900 kW. Pentru comparație, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW și mai mult”, a mai spus Stoianoglo.

Concomitent, au fost investigate și investițiile în bunuri imobile ale familiei, părinților și fratelui procurorului.

Mama și fratele lui Morari, deținătorii a zeci de terenuri agricole

„Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2013-2018, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 113 mii lei, tatăl – venituri oficiale în mărime de 46 mii lei, iar fratele acestuia – venituri oficiale în mărime de 786 mii lei. Totuși, în intervalul anilor 2012 – 2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au achiziționat 4 imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro. În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, 2 case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 mii de euro”, a spus procurorul general.

Stoianoglo a mai sus că, în perioada 2015-2018 fratele acestuia a procurat/primit donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, 1 casă de 93 m.p. și 1 construcție accesorie cu suprafața de 10 m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 mii de euro.

Anterior, Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control al veniturilor și proprietăților lui Viorel Morari, însă nu a constatat careva nereguli, deși toate informațiile prezentate de către SIS și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul. În aceste condiții, informațiile acestor două structuri au fost examinate prioritar, confirmându-se bănuiala cu privire la infracțiunile de ”îmbogățire ilicită” și ”spălare de bani”, a mai spus procurorul general.

Acțiunile membrilor familiei fostului Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție și a persoanei juridice SRL”Irarom-Grup” sunt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracțiunii de ”spălare de bani”.

În context, în vederea recuperării bunurilor infracționale, actualmente, la solicitarea Procuraturii Generale, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, realizează, în conformitate cu Codul de procedură penală, investigații financiare paralele, iar Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cercetează schema complexă de spălare de bani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X