Dodon

Preşedintele Igor Dodon a îndemnat ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) să ia măsuri pentru a preveni imixtiunile externe în viitoarele alegeri prezidenţiale. Potrivit agenţiei INFOTAG, șeful statului a menţionat că în acest an angajaţii serviciului de securitate „se confruntă cu noi provocări şi dificultăţi suplimentare în legătură cu alegerile prezidenţiale”. Afirmațiile au fost făcute miercuri, într-un discurs la o ședință a Colegiului SIS.

„Pot apărea tentative de destabilizare a situaţiei – atât din partea forţelor interne, cât şi prin posibila imixtiune externă. Constatăm deja că s-au activizat unele forţe din afară, are loc finanţarea unor organizaţii neguvernamentale, încercări de manipulare a populaţiei pentru a provoca nemulţumiri în masă”, a spus preşedintele. El a subliniat că „nu este nimic nou în această privinţă”.

„Sarcina dumneavoastră este de a preveni destabilizarea, de a asigura libera exprimare a voinţei cetăţenilor şi de a informa conducerea ţării. Trebuie să staţi cât mai departe de luptele politice, căci politicienii vin şi pleacă, iar dumneavoastră vă faceţi datoria”, a spus Dodon.

De asemenea, el a menţionat că „anul 2019 a fost unul foarte dificil şi plin de provocări, dar criza politică a fost depăşită, inclusiv datorită profesionalismului şi patriotismului angajaţilor SIS”.

În acelaşi timp, şeful statului a declarat că mai mulţi angajaţi ai SIS vor fi traşi la răspundere pentru încălcări. E vorba despre dosarele de rezonanţă legate de expulzarea ilegală din R. Moldova a şapte profesori turci din reţeaua liceului „Orizont”, precum şi acordarea paşapoartelor pe alt nume unor politicieni care se ascund în prezent în străinătate (e vorba despre oligarhul Vladimir Plahotniuc şi oameni din anturajul său – „I.”). „Aici au participat şi angajaţii SIS. Cei vinovaţi vor fi pedepsiţi. Aceasta trebuie să fie o lecţie şi pentru alţi angajaţi. Trebuie să staţii departe de politică”, a spus Dodon.

Potrivit lui, autoritățile vor „face tot posibilul pentru consolidarea serviciilor speciale pentru a rezista provocărilor interne şi externe”.

„Vedem ce se întâmplă în regiune în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului. Există riscuri, inclusiv legate de migraţie. Până acum am reuşit să evităm situaţii neplăcute în această privinţă, dar nu avem motive să ne relaxăm”, a mai spus liderul neformal al PSRM, potrivit sursei citate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here