S-a întâmplat să intru într-o dispută cu ziarul Timpul, după ce m-a acuzat că aș minți. La această acuzație am răspuns cu o întrebare nevinovată. Instituției respective de presă nu i-a convenit să răspundă la acea întrebare, evocând lucruri știute și răsștiute și preferând, pur și simplu, să mă stigmatizeze drept avocat al Moscovei. Când porți un dialog sau ești angajat într-o dispută contează argumentele. Recurgerea la etichetări și stigmatizări e un semn foarte prost pentru cei care o fac. Este dovada lipsei de argumente și a degradării. Argumentarea defectuoasă a “Timpului” iese în evidență atunci când, pe de o parte, ne prezintă Rusia ca pe un subiect extrem de viclean, care uneltește iscusit împotriva Republicii Moldova, iar pe de altă parte, ne-o prezintă drept o toantă, care s-a prins în propria-i capcană, elaborând și semnând un acord prin care se identifică parte la un conflict armat sângeros. Și loviturile prin ricoșeu ale “Timpului” sunt lașe. Declarațiile mele pentru Radio Europa Liberă îmi aparțin în totalitate, neînsemnând că sunt împărtășite de postul de radio, așa cum sugerează Timpul, titrând: Europa Liberă, Boțan și rolul „ambiguu” al Rusiei și al Armatei a 14-a în războiul din 1992.

Trebuie să fie foarte clar, subiectul disputei este legat în exclusivitate de interpretarea prevederilor Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova. Aici “Timpul” dă verdictul – Interesul R. Moldova este ca acest text să fie interpretat așa cum am făcut-o noi (TIMPUL), deoarece această interpretare corespunde adevărului. Sună patriotic! E clar, acordul e bun, interpretarea e defectuoasă. Doar este vorba totuși despre un interes, care trebuie să prevaleze la interpretarea textului acordului. Accept acest lucru, deși adevărul nu ar trebui să fie partizan. De aceea, am întrebat „Timpul” – în baza căror documente a reușit Rusia să devină pacificator? Cum a reușit Transnistria să devină “parte la conflict”, substituind Rusia? De ce partenerii internaționali – OSCE, UE și SUA, au acceptat să participe în procesul reglementării transnistrene în format “5+2”, în care anume Republica Moldova și Transnistria sunt “părți la conflict”? Am repetat întrebările și insit pe ele, fiindcă răspunzând la ele “Timpul” ar avea o excelentă oportunitate să identifice nu doar avocații Moscovei, ci și eventualii trădători ai Patriei? S-o facă, asta ar fi extrem de interesant și ar declanșa mult așteptat lustrație.

Lăsând “Timpul” să răspundă la întrebările formulate, ar fi bine ca disputa, provocată în urma declarațiilor nereușite a celor doi miniștri de Externe, să aibă o anumită continuitatea și chiar vreun impact sesizabil. De exemplu, ar fi util să aflăm și părerea actorilor implicați în formatul “5+2”. De ce acceptă ca Rusia să fie mediator de rând cu ei și nu “parte la conflict”? În astfel de circumstanțe, chiar nu se tem că pot fi etichetați avocați ai Moscovei și idioți utili în războiul ei hibrid? Doar adevărul trebuie să prevaleze. Asta mai cu seamă că recent s-au creat noi condiții pentru manifestarea adevărului. Repet, este vorba despre hotărârea Curții Constituționale nr.14 din 2.05.2017 prin care s-a stabilit că Rusia ocupă ilegal teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului. Acest adevăr nu poate fi anulat, fiind obligatoriu pentru toți. El servește temei pentru denunțarea acordului din 1992. Și este straniu că înalta Curte nu a venit cu o Adresă către instituțiile statului, prin care să recomande guvernării să întreprindă măsurile necesare pentru identificarea adecvată a “părților la conflict”.

Ajunși aici, e momentul să repet că nu am intervenit în apărarea miniștrilor de Externe – Nicu Popescu și Aurelian Ciocoi, pe care i-am menționat în interviul meu pentru Radio Europa Liberă. Am menționat doar că diplomații implicați în relații cu partenerii externi sunt obligați să opereze cu teze din documente oficiale, iar opinia publică trebuie să fie înțelegătoare în acest sens. Adevărurile paralele produc confuzii. Oficial, juridic, Rusia nu poate fi în același timp pacificator și ocupant! Aceasta este poziția mea cetățenească și nu ceea impusă de „Timpul”opiniei publice despre mine.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here