Aureliu Ciocoi / Foto: Sputnik.md

Deputații Blocului ACUM, fracțiunile Platforma DA și fracțiunea PAS, au depus astăzi în Parlament o moțiune simplă împotriva politicilor și acțiunilor ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Ei susțin că acțiunea are loc inclusiv în urma declarațiilor ministrului Aureliu Ciocoi.

Deputații au argumentat că, în ultimii ani, politica externă a Republicii Moldova a fost afectată grav de factorul politic, iar șeful statului „și-a încălcat deseori atribuțiile și și-a permis să dea indicații ce vizează politica externă, acțiuni care duc la izolarea țării pe plan internațional”.

„În ultimii ani politica externă a Republicii Moldova a fost afectată dramatic de factorul politic care a deraiat de pe făgașul firesc al integrării europene. Situația e compromisă cu politici conjuncturale și ideologice care nu au nimic în comun cu interesele naționale. În locul unei politici externe coerente, consecvente și combative s-a procedat la diverse acțiuni care preponderent doar mimează integrarea europeană”, motivează deputații.

Citește și: Protest în PMAN și MAEIE. Veteranii i-au cerut socoteală lui Ciocoi, după controversata declarație privind conflictul de pe Nistru (VIDEO)

Semnatarii moțiunii susțin că aceste derapaje se produc deoarece „politica externă a țării este la cheremul unor interese străine, celor ale Republicii Moldova, dar și din cauza unor încălcări constituționale ale șefului statului”.

Cu referire la declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, cum că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”, semnatarii moțiunii spun că afirmația este iresponsabilă și contravine realității istorice.

„Ministrul de Externe și-a exprimat poziția într-o manieră condamnabilă. Menționăm faptul că regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova, iar implicarea într-o manieră sfidătoare, cu declarații anticonstituționale a ministrului de Externe în această problematică poate fi privită și ca o recunoaștere indirectă că regiunea transnistreană cu așa numitele autorități fac parte din domeniul politicii de externe, fapt care este anticonstituțional și trebuie condamnat nu doar politic, ci și penal, deoarece pe Nistru au murit sute de concetățeni, iar memoria acestora nu trebuie pătată prin declarații total iresponsabile”, se mai arată în moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here