Sursa foto: click.ro

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) solicită Parlamentului și Guvernului ca indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului să fie indexată anual la rata inflației, motivând că situația curentă, în care această indemnizație este acordată pentru o perioadă de la 1,5-3 ani, fără a fi ajustată la rata inflației, dezavantajează foarte mult beneficiarii cu o indemnizație relativ mică, deoarece anual, puterea de cumpărare a acesteia este redusă de creșterea ratei inflației.

„În contextul discuțiilor publice despre indexarea pensiilor, considerăm că toate plățile multianuale acoperite din bugetul de stat trebuie să fie ajustate la rata anuală a inflației”, susțin reprezentanții CPD.

Calculele CPD arată că o familie pierde aproximativ în jur de 3.000 de lei în mediu pe perioada concediului de îngrijire a copilului din cauza inflației. Astfel, o femeie care în anul 2017 a ieșit în concediul de îngrijire a copilului a pierdut de-a lungul acestor 3 ani aproximativ – 2.780 de lei din cauza ratei inflației. În cazul în care un bărbat beneficiază de concediu de îngrijire a copilului, pierderile sunt de 3.380 de lei. Amintim că rata anuală a inflație în 2019 a fost de 7.3% iar rata anuală pentru luna ianuarie 2020 a constituit 6.85%.

Astfel, reprezentanții CPD susțin că se impune necesitatea perfecționării cadrului juridic aferent plății indemnizației pentru creșterea copilului, care este una din prestațiile sociale de care beneficiază persoanele asigurate care este reglementată prin Legea nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Propunerea acestora este ca Articolul 18 din Legea nr. 289-XV din 22 iulie 2004[1] să fie completat cu alineatul (8) care va avea următorul cuprins: (8) Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului se indexează anual, la 1 aprilie, fiind achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Coeficientul de indexare constituie creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, determinate în modul stabilit de Guvern. În cazul în care creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum este mai mică de 2%, indexarea nu se efectuează. Indexarea următoare se va efectua în cazul în care creșterea indicelui prețurilor de consum cumulativ de la indexarea precedentă va constitui nu mai puțin de 2%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here