Vârsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract va fi majorată. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare a legislației în domeniu.

Astfel, în scopul completării Forțelor Armate cu cetățeni cu specialități deficitare, la decizia conducătorului structurii militare, vârsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi majorată, dar nu mai mult de vârsta-limită de aflare în serviciul militar prin contract. Această prevedere va putea fi aplicată o singură dată pe timpul îndeplinirii serviciului militar.

Totodată, urmează a fi abrogat articolul din Legea cu privire la statutul militarilor care prevede că vârsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi prelungită până la 5 ani, la decizia conducătorului structurii militare.

„Limitarea respectivă defavorizează structurile militare în raport cu alte structuri, precum și ridică semn de întrebare referitor la accesul echitabil al cetățenilor la angajare. Din informațiile existente constatăm că nivelul de completare a structurilor militare este scăzut comparativ cu cel al altor instituții de stat din domeniile securității naționale, ordinii publice și a justiției. Una din cauze este că cetățenii care au îndeplinit serviciul militar prin contract și care au plecat din structurile militare în perioadele anterioare nu pot fi încadrați deoarece au atins vârsta-limită de 45 de ani”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PSRM – Vasile Bolea, Oleg Savva, Adrian Lebedinschi, precum și ex-deputatul Victor Gaiciuc, în prezent, Ministru al apărării.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

În timp ce socialiștii au inițiat aceste modificări, cei din opoziție au doar critici.

Deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, susține că modificarea vârstei-limite de încadrare în serviciul militar prin contract se face pentru a permite celor de la Uniunea Ofițerilor să ocupe funcții în Armata Națională.

„Se extinde vârsta persoanelor care pot fi încadrate în Armata Națională în specialități ”deficitare” până la 60 de ani. Acum vârsta este 45 ani. Asta înseamnă că persoane care au, de exemplu, 59 de ani, pot fi încadrate în funcții din sistemul Ministerului Apărării cum ar fi ”Comandant escadrilă de avioane” sau ”Comandant navă aeriană”.

De ce se face asta? Cel mai probabil:

1) Pentru a permite celor de la Uniunea Ofițerilor – uniunea lui Victor Gaiciuc, cea care a tirajat și distribuit pliante mincinoase împotriva Maiei Sandu în scrutinul prezidențial din 2016 – să ocupe funcții în Armata Națională.

2) Pentru a permite foștilor militari pensionați anterior (probabil tot din cadrul uniunii lui Victor Gaiciuc) să se încadreze pentru o scurtă perioadă în Armata Națională, să primească concomitent pensie și salariu, iar ulterior să se pensioneze din nou și să ia pensie majorată conform legislației în vigoare la momentul actual (cu mult mai mare decât cea de acum 10 sau 20 de ani în urmă).

În loc să se profesionalizeze armata națională prin crearea condițiilor pentru promovarea în special a tinerilor specialiști bine școliți și pregătiți, guvernarea PD-PSRM modifică legislația în sens invers. Iar îmbătrânirea armatei naționale este deja o problemă de securitate națională”, a opinat deputatul Sergiu Litvinenco.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here