Sursa foto: diez.md

Avocatul Poporului a expediat un demers către Procuratura Generală în care solicită autorităților să întreprindă mai multe verificări la instituțiile din sistemul de sănătate din Republica Moldova.

Procuratura Generală a fost sesizată în cazul unei femei care suferă de o boală rară și are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență peste hotare. În demersul expediat, Avocatul Poporului i-a solicitat procurorului general să verifice acțiunile sau inacțiunile mai multor instituții implicate în acest caz, prin prisma mai multor articole din Codul penal al Republicii Moldova, în vederea garantării cetățeanului Republicii Moldova a dreptului la viață și la ocrotirea sănătății.

Pe data de 30 ianuarie 2020, Ombudsmanul s-a adresat cu un demers public prim-ministrului Ion Chicu, ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, președintei Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Elena Bacalu, ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, directorului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Angela Belobrov, cu solicitarea de a întreprinde acțiuni operative în cazul respectivei femei.

Apelul a fost făcut după demersuri repetate ale Ombudsmanului în cazul dat, care nu s-au soldat cu succes din cauza unor reglementări legislative și proceduri birocratice. Între timp, starea de sănătate a femeii s-a agravat considerabil și există un pericol real pentru viața acesteia, conform unui comunicat remis de Avocatul Poporului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here