Secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, a venit cu mai multe detalii, cu privire la tabletele electronice, care urmează să fie procurate de către Legislativ. Declarațiile vin după ce presa a scris despre licitația controversată de procurare a tabletelor în sumă de peste 2 milioane de lei pentru deputați.

Potrivit secretarului general al Parlamentului, Adrian Albu, sistemul e-Parlament presupune mai multe etape inclusiv: dezvoltarea și implementarea softului, gestionarea electronică a procesului legislativ, elaborarea unui nou site al Parlamentului și integrarea e-votului, pentru care este necesară procurarea tabletelor PC. Acest sistem informațional va oferi posibilitatea transparentizării procesului de gestionare a materialelor și documentelor legislative, în format electronic.

„Astfel, vom deveni, mai performanți, mai economi și mai prietenoși mediului”, a subliniat oficialul.

Citește și: Surprinzător sau nu? Parlamentul procură tablete de la o companie sancționată pentru nelivrarea acelorași tablete

În rezultatul licitației, câștigător și, respectiv, dezvoltator al softului, a devenit compania Nextsense, iar valoarea contractului fiind de 433,917 mii dolari, dintre care suma oferită prin intermediul PNUD de către Guvernul Suediei este de 328,13 mii dolari.

„Acum suntem la etapa privind procurarea tabletelor PC. Deoarece cumpărarea tabletelor nu intră în componenta grantului, iar încercările noastre insistente de a identifica un donator care să acopere cheltuielile legate de procurarea acestora nu s-au soldat, din păcate, cu succes, suntem nevoiți să găsim o altă soluție”, a menționat Secretarul General.

Astfel, fără a extrage din bugetul de stat resurse suplimentare, Secretariatul a reușit identificarea mijloacelor în limita resurselor disponibile, inclusiv datorită unor economii considerabile – pe seama agentului termic, renunțării la sticle de plastic, instalării unor softuri mai ieftine, etc. În context, Adrian Albu a amintit că anul trecut Parlamentul a reîntors în bugetul de stat 27,5 milioane de lei din economiile făcute.

Pe 12 noiembrie 2019 a avut loc o licitație deschisă privind achiziția tabletelor, termenul de livrare fiind stabilit pentru 24 decembrie 2019. Agentul economic, însă nu s-a încadrat și, ținând cont de garanția de execuție oferită de agentul economic, deschiderea și receptivitatea acestuia, s-a decis ca compania să nu fie inclusă în lista neagră, deoarece autoritatea contractantă nu a suportat un prejudiciu (cheltuieli suplimentare ) și nu i-a fost afectată activitatea.

„Mai mult, tergiversarea s-a produs nu din cauza agentului câștigător, ci din cauza producătorului”, a spus Adrian Albu.

Secretarul General al Parlamentului a rugat deputații și presa să nu facă trimitere, în contextul acestui subiect, la oarecare „interese de afaceri” ale conducerii Parlamentului.

„Considerăm aceste declarații anormale și, bineînțeles, neîntemeiate, or, Secretariatul este absolut independent în luarea deciziilor, iar niciun membru al grupului de lucru privind implementarea sistemului nu face parte din niciun partid. Este important să accentuez că tabletele urmează a fi procurate nu pentru deputați– ele se procură pentru plen, și vor rămâne aici nu doar pentru Legislatura a X-a dar și pentru Legislaturile ce vor urma”, a subliniat Adrian Albu.

Secretarul General a reiterat că tabletele PC sunt necesare pentru buna gestionare a votării electronice și a procesului legislativ în ansamblu, ele vor permite noi economii pe seama hârtiei, scanerelor și tonerelor.

„Adevărații experți privesc acest proces în perspectivă și cunosc că peste 5-7 ani investițiile se vor recupera”, a spus Adrian Albu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here