Sursă foto: news.ro

Moscova a sugerat Minskului un acord asupra preţului la resursele energetice în schimbul aderării Belarus la Rusia într-un singur stat, a anunţat vineri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia de presă de stat de la Minsk, Belta.

Liderul de la Minsk a respins vehement ideea, menționând că el nu va fi ultimul președinte al țării și că Belarusul va rămâne în continuare un stat independent.

„Vom trăi pe propriul nostru pământ, vom lua propriile noastre decizii. Ne vom alege propriii președinți, vom forma guvernul și crea condiții pentru viața cetățenilor noștri, așa cum credem noi că este mai bine. Nu vom fi niciodată conduși din jur. Vom urmări propria noastră politică externă și internă, propriile interese, dar nu în detrimentul vecinilor și nu în detrimentul dragilor noștri ruși”, a declarat Lukașenko.

Rusia şi Belarus discută de aproximativ două decenii despre o eventuală integrare mai aprofundată în cadrul unei Uniuni statale, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra punctelor cheie, inclusiv cu privire la moneda unică.

Aleksandr Lukaşenko s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută la Soci, dar cei doi lideri nu au reuşit să convină asupra unui nou acord cu privire la livrările de petrol ruseşti către Belarus în 2020.

De la începutul anului, majoritatea companiilor ruse au sistat aprovizionarea cu petrol a Belarusului din cauza disputelor legate de preţ, după ce Rusia a redus subvenţiile la petrol, potrivit Belta.

Conform speculaţiilor din presa rusă şi din cea internaţională, întrucât mandatul de preşedinte al lui Vladimir Putin se va încheia în 2024, iar Constituţia în vigoare îi interzice să mai candideze, prin unirea Rusiei cu Belarusul Putin ar dori să-şi prelungească prerogativele prezidenţiale în calitate de şef al unui nou stat. Doar că preşedintele Lukaşenko nu doreşte să cedeze ‘nici suveranitatea’ ţării sale, şi nici funcţia sa actuală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here