foto simbol

Ministerul Finanțelor va veni extinde termenul pentru valorile mobiliare de stat de la 5 la 7 ani. Totodată, vor fi diversificate mijloacele de comercializare a valorilor mobiliare de stat direct către persoanele fizice. Anunțurile au fost făcute ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții băncilor comerciale din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, în cadrul ședinței a fost discutată situația pe piața valorilor mobiliare de stat în anul 2019 și prognozele pentru anul curent.

Șefa Direcției datorii publice din cadrul ministerului, Elena Matveeva, a declarat că pe parcursul anului 2019 Ministerul Finanțelor a organizat 49 de licitații a valorilor mobiliare de stat, în cadrul cărora a oferit pe piața primară spre vânzare valori mobiliare de stat în sumă de 11 de miliarde de lei.

„Cererea a fost superioară ofertei. Ca rezultat, au fost comercializate valori mobiliare de stat în sumă de 9 miliarde de lei. Totodată au fost răscumpărate valori mobiliare de stat ajunse la scadență în perioada de referință în sumă de 8,9 miliarde lei.

Conform Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, pentru finanțarea deficitului bugetar sunt prevăzute mijloace bănești în sumă de 2 miliarde de lei din contul operațiunilor cu valorile mobiliare de stat.

Ministerul Finanțelor prognozează să comercializeze pe piața primară valori mobiliare de stat în sumă de 12 miliarde lei, precum și să răscumpere valori mobiliare de stat ajunse la scadență în valoare de 10 miliarde lei”, a spus Elena Matveeva.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here