Foto: Facebook/Igor Dodon

Mișcarea Politică UNIREA (MPU) îl acuză pe președintele Igor Dodon că ar urmări, fila și asculta telefoanele ambasadorilor europeni acreditați la Chișinău.

Într-o declarație de presă, MPU „condamnă atacul fără precedent, jignitor și obraznic, iresponsabil și descalificant al lui Igor Dodon, de acuzare de ambasadorilor UE, de uneltire și conspirație împotriva RM și a intereselor sale”, semnalând că „această amenințare și ieșire necontrolată a lui Dodon, amintește de tropăitul isteric și bătutul din pantofi al dictatorului sovietic Nikita Hrușciov la tribuna ONU”.

Entitatea politică face referire la declarațiile lui Dodon de săptămâna trecut, prin care șeful statului critica mai mulți ambasadori europeni, acuzându-i că „blochează și dezinformează Bruxelles-ul, dezinformează capitalele europene”.

„Prin faptul că Dodon spune că știe ce fac ambasadorii, cu cine și ce vorbesc, ce raportează la Bruxelles, precum și în celelalte capitale europene, rezultă un singur lucru: ambasadorii sunt urmăriți, sunt filați, le sunt ascultate telefoanele, iar convorbirile lor sunt înregistrate, notele și rapoartele sunt interceptate și tendențios interpretate, iar corespondența diplomatică – violată etc.

Ambasadorii acreditați în RM nu se pot afla aici și nu-și pot exercita corespunzător mandatul, având nesiguranța și frica de a fi urmăriți și constrânși în activitatea lor, dar și în viața privată – exact așa cum se făcea pe vremea URSS”, acuză MPU.

Mișcarea UNIREA semnalează și faptul că „anterior, Dodon și regimul său au rechemat peste noapte, și fără explicații, 6 ambasadori, inclusiv ambasadorul RM în România, începând astfel un proces de epurări în rândul diplomaților, apoi și-au permis un atac impardonabil la adresa ambasadorilor RM, acreditați peste hotare, intimidându-i, stabilindu-le, fără să aibă dreptul, sarcini în afara competențelor legale, amenințându-i cu demiteri”.

„Afirmațiile lui Dodon denotă comiterea de infracțiuni a înaltor demnitari și funcționari de stat, implicarea instituțiilor de stat în operațiuni și acțiuni ilegale de filare a diplomaților acreditați în RM. În legătură cu aceste ilegalități, MPU va sesiza Procuratura RM, precum și organismele internaționale”, se mai arată în declarație.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here