foto simbol

Prim-ministrul Ion Chicu susține că nu știe ce înseamnă Frontul Popular, mișcarea de eliberare națională, care a existat între 1989 şi 1992. Iar controversata declarație privind conflictul de pe Nistru spusă de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Aureliu Ciocoi, a fost interpretată, inclusiv de presă, în viziunea premierului.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, Ion Chicu a încercat să explice jurnaliștilor ce a avut în vedere ministrul de Externe Aureliu Ciocoi când a spus că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”.

„El s-a referit la misiunea de pacificatori, acord care a fost semnat între Republica Moldova și Rusia în 1992. La aceasta s-a referit. Punct”, a spus premierul.

Rugat să comenteze acuzațiile deputaților care au depus o moțiune simplă împotriva lui Ciocoi și care au amintit de acțiunile Frontului Popular pentru obținerea independenței Republicii Moldova, Chicu a spus că: „Eu nu știu ce înseamnă Frontul Popular”.

Ulterior acesta a adăugat că: „Da, eu pot înțelege că, probabil, au fost jigniți. Dar ceea ce a spus domnul Ciocoi a fost interpretat, inclusiv de către presă”.

Amintim că, săptămâna trecută, deputații Blocului ACUM, fracțiunile Platforma DA și fracțiunea PAS, au depus în Parlament o moțiune simplă împotriva politicilor și acțiunilor MAEIE.
Deputații au argumentat că, în ultimii ani, politica externă a Republicii Moldova a fost afectată grav de factorul politic, iar șeful statului „și-a încălcat deseori atribuțiile și și-a permis să dea indicații ce vizează politica externă, acțiuni care duc la izolarea țării pe plan internațional”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here