La o săptămână după ce șeful statului, Igor Dodon, a avansat ideea ca o parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să fie direcționat în bugetul de stat pentru a reduce povara miliardului cu 5-6 miliarde de lei, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de lege care stabilește un nou mod de alocare a profitului BNM disponibil pentru distribuire către bugetului de stat, în funcție de ponderea capitalului statutar în totalul obligațiunilor monetare ale instituției. Astfel, Ministerul Finanțelor propune ca în situația în care capitalul staturar depășește 10% din totalul totalul obligaţiunilor monetare a BNM, acest profit va fi transferat în întregime la bugetul de stat. Totuși, spun experții, inițiativa nu va atinge obiectivul declarat de a identifica bani suplimentari pentru a atenua povara „furtului miliardului” asupra bugetului de stat.

Potrivit Ministerului Finanțelor, inițiativa prin care se modifică Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei are drept scop „diminuarea presiunii financiare asupra bugetului de stat pe termen mediu și lung ca urmare a deservirii obligațiunilor de stat emise în anul 2016”.

Conform prevederile propuse, la finele anului financiar, profitul BNM disponibil pentru distribuire va fi alocat pentru majorarea capitalului statutar în felul următor:

a) în cazul când capitalul statutar constituie mai puţin de 4,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar, în modul prevăzut la art.19 alin.(3);

b) în cazul când capitalul statutar constituie de la 4,0% până la 10,0%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, în modul prevăzut la art.19 alin.(3), iar 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat la venitul bugetului de stat;

c) în cazul când capitalul statutar constituie mai mult de 10,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.”

Astfel, Ministerul Finanțelor propune ca în situația în care capitalul staturar depășește 10% din totalul totalul obligaţiunilor monetare a BNM, acest profit va fi transferat în întregime la bugetul de stat.

„În scopul diminuării presiunii financiare asupra bugetului de stat pe termen mediu și lung ca urmare a deservirii obligațiunilor de stat emise în anul 2016 se impune necesitatea revizuirii Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei și Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015”, se arată în nota informativa a proiectului de lege.

Potrivit autorilor proiectului, inițiativa a fost consultată și agreată cu Fondul Monetar Internațional.

Modificările urmează a fi votate la ședința Guvernului de miercuri, 19 februarie, a anunțat luni dimineața premierul Ion Chicu.

O inițiativă cu șanse infime de implementare?

Potrivit experților de la Expert-Grup, inițiativa nu permite atingerea obiectivului declarat de a identifica bani suplimentari pentru a atenua povara „furtului miliardului” asupra bugetului de stat.

„Suma de 6 miliarde MDL anunțată de către președinte depășește cu mult profiturile BNM. Spre exemplu, în 2018, aceasta a generat profit de doar 249,13 mil. MDL, iar în 2019 acesta ar putea fi și mai mic din cauza specificului politicii monetare. Cu alte cuvinte, BNM nu este atât de profitabilă (obținerea de profit nici nu este obiectivul acesteia) ca să servească drept sursă sigură de acoperire a datoriei de stat asociată cu „furtului miliardului”, se aratp într-o analiză a asociației.

Totodată, potrivit fostului premier Ion Sturza, în acest an Banca Națională a înregistrat doar 6,5% capital statutar, iar inițiativa Ministerului Finanțelor presupune cel puțin 10% pentru un transfer de profit către bugetul de stat.

„Atentat în adresa independenței BNM”

Inițiativa lui Igor Dodon de realocare a unei părți din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în bugetul de stat în vederea acoperirii parțiale a datoriei de stat formată în urma intrării în vigoare a „legii miliardului” este criticată de experții economici de la Expert-Grup. Într-o analiză publicată pe site-ul organizației se afirmă că inițiativa necesită o analiză mai profundă, deoarece vine în contradicție cu principiile de independență a băncilor centrale și are implicații importante asupra cadrului de stabilitate macro-financiară din țară.

În plus, potrivit Expert-Grup, inițiativa nu poate soluționa problema fundamentală: lipsă de progres real în procesul investigațiilor pe marginea „furtului miliardului”, iar resursele necesare pentru stingerea anticipată a datoriei nu au fost identificate.

„Este important ca politicienii să se focuseze pe miezul problemei și să renunțe la atentatele în adresa independenței autorității monetare”, spun cei de la Expert-Grup.

Amintim că la 10 februarie curent Igor Dodon a declarat că bugetul de stat ar urma să beneficieze de o reducere cu 5 sau 6 miliarde de lei din povara apărut ca urmare a returnării garanțiilor de stat apărute în urma jafului din sistemul bancar. „O parte din profitul BNM va fi direcționat în bugetul de stat. Este vorba de 5-6 miliarde de lei. Este un prim pas. Sunt și alte soluții pe care le identificăm. O să le discutăm și cu partnerii”, a spus aici Dodon.

Anterior, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, declara că se discută „o eventuală distribuire a profitului Băncii Naționale, care într-un fel va compensa acea povară pe care o duce Ministerul Finanțelor” ca urmare a jafului din sistemul bancar.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a acuzat „un mișmaș cu modificarea Legii cu privire la Banca Națională, care ar permite ca BNM să achite o parte din profit în buget”. „Încă nu este clar a câta parte. Nu intru în toate detaliile tehnice, dar vorbind mai simplu, ne așteaptă o manipulare financiară. Adică noi vom continua să achităm din bugetul de stat sume duble furate de la noi. În perspectiva, aceste sume anual vor depăși un MILIARD de lei, iar Banca Națională ar întoarce în buget o parte din venitul net. De exemplu, pentru anul 2019, după calculele mele, suma achitată nu va depăși 250 milioane lei”, a declarat Slusari.

Intenția președintelui a fost criticată dur și de fostul premier Ion Sturza, care a afirmat că ideea șefului statului a apărut „între două plăcinte și un pahar de vin”, iar profitul BNM conform legii, nu se repartizează, ci rămâne pentru acoperirea pierderilor din trecut și capitalizarea treptată a băncii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here