Vitalie Călugăreanu // Arestați-mă! Nu pot să vă respect!

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 17 februarie, 2020, 20:51

Mie tot îmi place să vorbesc uneori, cu prietenii, „po pațanski”. „Po mujski” n-am mai vorbit cu nimeni de când gemenele noastre aveau mai puțin de un an. Atunci un drogat a încercat să ne fure căruciorul în timp ce le plimbam în brațe prin parcul Râșcani. L-am ajuns din urmă, am vorbit cu el „po mujski” și, într-un minut, el deja se scălda în lac îmbrăcat.

Eu niciodată nu l-am avut pe Voronin, în calitate de invitat, la emisiuni. Îmi amintesc că, pe când era președinte, l-am invitat de două ori, dar niciodată nu a acceptat. Dar nu despre asta este vorba. În încercarea de a vedea poate ceea ce văd alții și eu nu, polemizam zilele acestea cu o colegă despre jargoanele care îl fac „carismatic” și amuzant pe Voronin la TV. Datorită acestor jargoane, Voronin rămâne interesant pentru unii moderatori de emisiuni chiar și când nu mai contează politic la nivel parlamentar. Știu că și unii telespectatori așteaptă perlele lui Voronin despre „plintus”, „doi metri de bulbuci”, „șeful depozitului de găinaț de la Florești”, colhozul „Sorok let bez urajaia” și „cel cu tei operații la cap”. Voronin este un izvor nesecat de astfel de perle. Ele sunt amuzante și intră ușor în capul moldovenilor.

Concurenții lui Voronin au prins „fișka” și au început să se înarmeze și ei cu perle atunci când merg pe la emisiuni. Și iată așa, în timp, pentru că suntem un popor vesel și avem un stil aparte (macabru) de a glumi cu viitorul nostru, ne-am pomenit cu o clasă politică plină de clovni de la care așteptăm, ca nebunii, reforme și bunăstare. Noi le cerem să soluționeze diferendul transnistrean, iar ei ne răspund că au făcut armata „nu cu tunu’ și tancu’, ci cu ti-ti, ta-ta-ta”. FMI le cere să reformeze sistemul pentru a pune capăt achitării salariilor în plic, iar singura soluție glăsuită de ei e să interzică vânzarea plicurilor. Ei ne hrănesc cu expresii „spirituale”. Noi, jurnaliștii, le popularizam pentru click-uri. Cetățenii se amuză copios și, la alegeri, votează cei mai hazlii clovni. Și iată așa ne mai „distrăm” patru ani cu „mujîci” politici care ne spun: „Beț ceai și не дёргайтесь!”, ne distrează cu expresii haioase cum ar fi: „Красавица de la Briceni”, „Лягушка путешественница”, „Președinte bătut cu știubeiul în cap”, „doamna cu pampersurli”, „Артистка de la bazaru’ din Ocnița” sau „заведующий мебельного магазина”. De 30 de ani de veselim așa. Avem unul care, de 29 de ani, e deputat și trăiește cu o nedumerire: „De ce trebuie o lege despre sancţionarea clienţilor prostituatelor? Piaţa va reacţiona în felul său și va creşte preţul la aceste servicii”.

Ce veselă e politica moldovenească. Tot ce trebuie să știi ca să devii om de stat e să spui, cu pieptul înainte ca un cocoș dimineața, de pe gard „Cucuriguuu…”: „Eu vă promit!” și să faci glume discriminatorii și sexiste, utilizând rusisme intrate în uz. Chiar și din poziția de președinte. În Moldova, șeful statului își mustră ironic oponenții politici (pe care, printr-un tic verbal îi numește „ребята”) că nu sunt „gentelmoni” (așa le-a zis) și se comportă „не по-пацански” cu Maia Sandu. Pentru acest stil de a face politică, Dodon apare în toate sondajele pe prima poziție – este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere. Adică este model. Dacă aș urma un astfel de model, mama m-ar bocăni și la cei 42 de ani pe care îi am. Apropo, mâine Dodon împlinește 45 de ani.

Aseară mi-am făcut timp și am urmărit dezbaterea din 2016 (alegerile prezidențiale), de la PRO-TV, dintre Maia Sandu și Igor Dodon. O găsiți aici. Vă sugerez tuturor să o urmăriți atent încă odată. Ea chiar e foarte importantă. Acum, după 4 ani, „se privește” altfel. Iată câteva „sclipiri intelectuale” bărbătești din acea dezbatere:

– IGOR DODON: Minoritățile sexuale au susținut-o pe Maia Sandu la funcția de președinte. Am o întrebare care interesează pe toți, pentru că noi trebuie să știm cine vrea să fie președinte. Cum vreți să-i promovați în Republica Moldova? De ce grupul acesta v-a susținut pe Dvs? Aveți ceva cu ei? Poate faceți parte din grupul acesta?

– MAIA SANDU: (…) Vreau să vă informez că eu sunt creștină și toate minciunile pe care le răspândiți Dvs înseamnă lipsă de respect față de oameni…

– IGOR DODON (insistă): Prin urmare, spuneți că nu aveți nimic cu acest grup…?

– MAIA SANDU: Nu am nimic cu acest grup!

– IGOR DODON (insistă): Sigur?

– MAIA SANDU: Sigur. Este o minciună…

– IGOR DODON: Acest subiect îl lăsăm pentru data viitoare.

Sunt întrebări care te descalifică indiferent cum ai răspunde la ele. Dacă nu ne-ar păsa de deontologie, noi, moderatorii TV, am putea distruge cu astfel de întrebări orice invitat. Dodon a jucat această „carte” nepermisă pentru un electorat deja prelucrat propagandistic, iar rezultatele au arătat cât de mare era acel bazin electoral în 2016 (în cazul în care acele alegeri nu au fost fraudate din oficiu).

(…)

– IGOR DODON: În perioada când d-na Maia Sandu a fost ministru al Educației, în premieră, în anii 2012 – 2015, au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid și tentative de suicid la copii.

De ce trăim prost? Iată „de-atâta”! Pentru că credem în politicieni vicleni care ne urăsc și care recurg la mizerii deloc „не по-пацански”, la sperietori și minciuni grețoase ca să-și atingă scopul meschin. „Data viitoare” a venit! Noi ne-am deșteptat?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X