Nici nu reușise bine o mică parte a presei să înceapă primele tentative de a forța o coaliție între PD și ACUM, că la Parlament, în „format extins”, Igor Dodon i-a convocat pe socialiști și democrați pentru a le stabili „un set de proiecte ample, pe termen mediu și lung”.

Adevăru-i că orice șansă de coaliție între PD și ACUM a cam căzut chiar din prima zi de după „reformarea” urmașilor lui Plahotniuc. Atunci când vorbești jumătate de an de „resetare”, „curățare”, „altă față” și îl faci pe Vladimir Andronachi vicepreședinte al partidului pentru „finanțe”, ai îngropat orice urmă de „reformă” din start.

Pentru că urmele lui Andronachi sunt practic peste tot acolo unde a dat Plahotniuc cele mai mari tunuri în ultimii 10 ani: atacurile raider, jaful din sistemul bancar, „Metalferos”, etc. Faptul că situația din jurul „Metalferos” s-a așezat foarte rapid, cu numirea unui nou șef loial lui Andronachi și cu păstrarea nașului lui Dodon în funcția de director financiar, urmată de lansarea ideii privatizării companiei, denotă clar că se dorește îngroparea hoțiilor de miliarde din trecut. Mai ales că și dosarul penal a intrat iarăși în stand-by după ce procurorul de caz a demisionat din sistem

Iar apoi propulsarea lui Andronachi în funcția de vicepreședinte și participarea sa la reuniunea de la Parlament, de aseară, denotă că rolul acestuia în partid este unul extrem de important, preluând oficial vechile atribuții ale lui Plahotniuc și Iaralov.

Vicepreședinte în PD a fost ales și Nichiforciuc, „tatăl șașlâcului”, cel care a avut grijă, în toamnă, să adune pentru Dodon un grup suficient de numeros încât să nu existe nicio emoție la demiterea Guvernului Sandu.

Aici îl mai putem adăugă și pe Vasile Bîtcă, un alt vechi partener al lui Plahotniuc, care s-a ocupat în special de gestionarea Nisporeniului.

Cu o astfel de „reformare” de partid, cei care îi îndeamnă pe deputații blocului ACUM să încerce o coaliție cu PD par acum mai degrabă naivi sau rău intenționați. Felul în care s-au așezat lucrurile în PD denotă clar că nu s-a pus pentru nicio clipă problema eliminării figurilor corupte, mai mult, fiind promovați indivizi ale căror interese financiare converg cu cele ale lui Dodon.

În această conjunctură, devine imposibilă orice fel de colaborare mai serioasă între PD și ACUM, pentru că interesele partidului condus astăzi oficial de Pavel Filip nu sunt deloc departe de cele de acum un an, când Plahotniuc conducea totul cu mână de fier.

Mai mult, speranțele naive ale unor deputați PAS, manifestate public în ultima perioadă, că ar exista premizele unei construcții politice cu PD, n-au făcut decât să întărească rolul democraților în negocierile cu Dodon. Cel mai probabil va urma o reconfigurare a Executivului, iar Filip, Andronachi & Co vor obține pârghii și mai importante în controlul fluxurilor financiare.

Este adevărat că în PD există și o grupare care, cel puțin la suprafață, ar crea impresia că vrea să se apropie de ACUM. Problema e că în fruntea ei apar Candu și Sîrbu, figuri care nici ele nu pot fi acceptate de către cei din PAS și Platforma DA. Sunt însă convins că și aceștia, iar trecutul lor este cel mai grăitor în acest sens, pot să-și tempereze din elan dacă li se asigură liniștea pe plan penal.

PD-ul nu s-a schimbat și nu se putea schimba în cele 7 luni fără Plahotniuc. În Parlament sunt practic exact aceeași oameni pe care i-a selectat Plahotniuc acum un an. Cu aceleași interese și năravuri de demult. În urma „reformei”, figuri odioase au fost promovate în conducerea partidului, acolo unde nu a apărut practic niciun nume nou.

Să crezi astăzi că oameni precum Andronachi, Nichiforciuc, Bîtcă sau Filip vor rupe concubinajul cu socialiștii, care le sunt atât de asemănători și le oferă stabilitate, în schimbul unei construcții politice cu ACUM, în care nu știu ce li se va întâmpla mâine, este cel puțin naiv.

În plus, aceștia nu mai au nicio ambiție politică pe termen lung, așa cum avea Plahotniuc, care din dorința de a ajunge în cea mai înaltă funcție în stat era dispus să recurgă și la cele mai riscante jocuri. Ei se mulțumesc să stea în umbra lui Dodon, atâta timp cât au siguranța că afacerile vor merge în continuare, iar procurorii nu vor veni pe urmele lor.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here