(DOC) Declarația pregătită de ACUM și PDM privind cursul european al țării. Popșoi: „PDM au evitat să discutăm pe viu, ieri noaptea am înțeles de ce”

Autor: , in Politic / Populare / 18 februarie, 2020, 18:54

Deputații Blocului ACUM și cei din Partidul Democrat din Moldova (PDM) ar lucra la finalizarea textului Declarației privind parcursul european ireversibil al Republicii Moldova, iar documentul urmează să-l înregistreze la secretariatul Parlamentului. Totuși, cei din Blocul ACUM susțin că democrații tergiversează discuțiile despre adoptarea acestei Declarații.

Conform deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, dezvăluie că Blocul ACUM încearcă, de două săptămâni, să se întâlnească cu reprezentanții PDM pentru a definitiva textul final al Declarației pentru reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic și ireversibil de Integrare Europeană.

„Deși colegii din PDM au avut o contribuție consistentă la elaborarea documentului prin schimbul de email-uri, totuși au evitat să discutăm pe viu pentru a finaliza documentul. Ieri noaptea am înțeles de ce. Regretăm lipsa de devotament și consecvență față de năzuința majorității cetățenilor Republicii Moldova de a urma calea integrării europene: a combaterii corupției, a justiției independente, a reformelor economice, alegând în schimb calea a patra – calea spre nicăieri. Suntem convinși că majoritatea cetățenilor sprijină demersul nostru exprimat în această Declarație”, a spus Mihai Popșoi.

Citește și: Slusari comentează posibilitatea apariției unei coaliții PD-ACUM; Ce îl nemulțumește pe vicepreședinte PPDA

Conform documentului Declarației, Parlamentul declară calea ireversibilă a Integrarării Europeane a Republicii Moldova, care rămâne în continuare, obiectivul strategic de dezvoltare a țării și subliniază necesitatea consolidării rolului Parlamentului în exercitarea controlului parlamentar complex cu privire la punerea în aplicare a legilor, precum și a reformelor sistemice de care are nevoie Republica Moldova pentru avansarea pe calea integrării europene.

De asemenea, Parlamentul invită societatea civilă, liderii de opinie, partidele politice, indiferent de viziunile lor politice, să sprijine necondiționat implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere RM – UE, precum și comunicarea obiectivă privind obligațiile și beneficiile Acordului de Asociere pentru cetățenii Republicii Moldova.

Cu referire la instituțiile și statele membre ale UE, se face apel să lanseze în termini proximi o misiune internațională de experți în domeniul justiției, care să susțină autoritățile în consolidarea statului de drept în Republica Moldova, reforma justiției, și activitatea independentă față de clasa politică din Republica Moldova a justiției și a instituțiilor de drept responsabile de lupta cu corupția la nivel înalt.

Citește și: ACUM și PD pregătesc în Parlament o declarație comună; Când ar putea fi votată

„Exprimă îngrijorarea față de inițiativele de recunoaștere internațională a neutralității care va constrînge dreptul suveran al Republicii Moldova de a alege propria politică externă și va limita aprofundarea și intensificarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană, fiind în contradicție cu angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE, care prevede cooperarea în domeniul politic și de securitate. Insistă pe păstrarea caracterului unitar al statului și respinge orice proiecte explicite sau implicite de federalizare a țării din partea oricăror grupuri, actori sau forțe politice interne sau externe. Confirmă că acțiunile de politica internă și externă a Republicii Moldova vor fi ghidate și bazate pe obiectivul strategic de Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, se mai arată în Declarație, textul complet al căreia poate fi consultat mai jos.

Foto: Facebook/Mihai Popșoi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X