Concursul organizat de Comisia economie, buget și finanțe din Parlament pentru a suplini o funcție de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în urmă căruia a fost selectată candidatura Violinei Șpac, a fost netransparent. Afirmația le aparține deputaților Dumitru ALaiba (PAS) și Stela Macari (PPDA), care au cerut anularea rezultatelor concursului și relansarea acestuia.

Potrivit lor, fișele de evaluare a celor doi candidați intervievați nu au fost prezentate tuturor membrilor Comisiei, iar punctajul final a fost prezentat abia astăzi, 18 februarie. Asta chiar dacă, potrivit deputaților, un anunț privind decizia finală a Comisiei în acest concurs a fost publicat la 13 februarie pe site-ul Parlamentului, chiar dacă membrii Comisiei nu aprobaseră încă rezultatele concursului.

„Astăzi Comisia economie, buget și finanțe s-a întrunit în șeință pentru aprobarea evaluării candidaților, după ce la 13 februarie deja pe site-ul Parlamentului a apărut decizia de aprobare a rezultatelor concursului”, a declarat Stela Macari, menționând că a cerut, în cadrul ședineți Comisiei de astăzi, anularea rezultatelor concursului.

„Nu avem suspiciuni în ce privește proba interviurilor, care s-au petrecut în prezența presei, însă evaluarea candidaților s-a făcut într-un mod absolut netransparent, punctajul nu s-a calculat în prezenta tuturor membrilor Comisiei, fișele de evaluare au fost coelctate, iar punctajul final a fost prezentat abia astăzi”, a spus ea.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, a fost încălcat caracterul public al concursului pentru numirea unui director la ANRE, or această este o cerință legală.

„Nu putem vorbi de un caracter public, pentru că nimeni nu poate exclude faptul că unul sau doi membri ai Comisiei și-au revizuit punctajul. Un concurs public nu înseamnă doar un interviu transmis online, ci public cap-coadă, vizibil și credibil, pentru că ANRE, ca instituție, își bazează autoritatea pe încrederea cetățeanului”, a declarat deputatul PAS.

Amintim că Comisia economie, buget și finanțe a organizat, repetat, la 12 februarie, proba de interviu pentru candidații la funcția de Director al Consiliului de administrație al ANRE.

La proba de interviu au fost admiși candidații Violina Șpac și Lilian Barcaru, ambii angajați ai ANRE.

În cele din urmă, Violina Șpac a fost selectată la funcția de Director al Consiliului de administrație al ANRE.

Candidatura sa urmează a fi propusă plenului Parlamentului pentru aprobare.

Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here