Cazul „Gemenii”. Guvernul taie 70 de milioane de lei pentru sistemul judecătoresc și cere pedepsirea judecătorilor vinovați de condamnarea la CtEDO

Autor: , in Politic / Populare / 19 februarie, 2020, 16:32

Premierul Ion Chicu a dispus rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020 prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc. Acești bani vor constitui plata efectuată de Republica Moldova în urma condamnării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), care a decis că statul trebuie să plătească prejudicii de până la 3,6 milioane de euro în cazul „Gemenii”.

În acest sens, prim-ministrul a dat indicații ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, să pregătească un proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat.

„Bani din altă parte pentru deciziile ilegale ale judecătorilor nu vom aloca”, a declarat Chicu în debutul ședinței Executivului de miercuri, 19 februarie. „În loc să plătim pentru hrana din grădinițe pentru copii, pentru igienizarea veceelor din școli, noi trebuie să dăm banii altcuiva. Nu putem să nu plătim în urma aceste decizii de condamnare”, a mai spus premierul.

Adresarea la Procuratura Generală

Totodată, Chicu i-a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să se adreseze Procuraturii Generale pentru inițierea de cauze penale pe numele judecătorilor care emis decizia în urma căreia R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, dar și pe numele tuturor magistraților a căror sentințe au adus condamnări la CtEDO.

„Domnule Nagacevschi, până la 15 martie să înaintați acțiuni în regres în privința judecătorilor din cauza cărora R. Moldova este condamnată. Pentru asta nu e nevoie de reforma justiției sau un consens larg. E nevoie ca instituțiile cu prerogative în domeniu să-și facă treaba.”, a spus prim-ministrul.

Șeful Executivului a mai cerut publicarea pe site-ul Ministerului Justiției a tuturor cauzelor pierdute de Republica Moldova la CtEDO, cu indicarea judecătorilor și persoanelor vinovate, pentru ca să cunoască societatea”.

De asemenea, Ion Chicu, i-a cerut lui Nagacevschi să verifice de ce în 2011 Ministerul Justiției și agentul guvernamentul nu au contestat sentința judecătorească în cazul „Gemenii”.

Verificarea venitului și averilor celor cinci judecători

Premierul i-a mai cerut ministrului Finanțelor să înceapă procedura de inițiere a controlului venitului celor cinci judecători din a căror vină Republica Moldova a fost condamnată pe acest caz la CtEDO.

Într-un final, Ion Chicu a solicitat și Agenției Naționale de Integritate (ANI) să-i verifice pe cei cinci magistrați.

Amintim că recent Republica Moldova a fost obligată să plătească 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul „Gemenii” și să asigure returnarea clădirii către reclamanți până la 18 mai 2020. În cazul în care spațiile comerciale nu vor fi întoarse reclamanților, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro. Astfel, suma despăgubirilor va depăși 3,5 milioane de euro.

Executivul urmează să efectueze plata până la 18 mai 2020.

Cine sunt magistrații vizați

Judecătorii din completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, care a luat decizia finală în cazul „Gemenii”, este format din Vera Macinskaia, Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru și Sveatoslav Moldovan.

Trei din cei 5 judecători activează și astăzi în sistem. Este vorba despre Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu și Sveatoslav Moldovan. Macinskaia nu mai lucrează din 2015, pentru că a atins plafonul de vărstă, iar Tatiana Vieru a părăsit sistemul în 2019.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X