Acordarea cetățeniei prin investiții nu e compatibilă cu regimul liberalizat de vize, afirmă un oficial european

Autor: , in Politic / Uncategorized / 20 februarie, 2020, 13:58

Acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condiții de anonimitate nu este o practică compatibilă cu regimul liberalizat de vize oferit de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. De această opinie este directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) din partea UE, Luc Devigne, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 20 februarie, la Chișinău, oficialul european s-a referit la programul cetățeniei prin investiții, implementat de Republica Moldova și care, în prezent, se află sub moratoriu, dar care a oferit posibilitatea, până în august 2019, dobândirii cetățeniei moldovenești fără ca opinia publică să cunoască numele doritorilor de a o obține.

„La capitolul Justiței și luptei anticorupție, vreau să mă refer la programul cetățeniei prin investiții și la condiția de anonimitate pentru a primi cetățenia moldovenească. Nu vedem acest lucru ca fiind compatibil cu un regim liberalizat de vize serios și sigur. Se pune sub semnul întrebării: cum poate Uniunea Europeană să accepte un regim liberalizat de vize de la o țară care nici nu știe ce oameni i-au devenit cetățeni și pe care motive au devenit aceștia cetățeni?”, a declarat Luc Devigne.

Citește și: Oficial european: Investigarea precară a fraudei bancare nu mai poate continua. Vrem acțiuni! (VIDEO)

Reprezentantul SEAE a afirmat că Uniunea Europeană observă că în R. Moldova este nevoie de luptă cu corupția, de depolitizarea instituțiilor și instaurarea statului de drept, astfel încât „influența politică și corupția să rămână în trecut”.

„Ni s-a spus că Guvernul vrea să fie judecat după acțiuni. E exact ceea ce vom face. Dar după mult timp ni s-au spus vorbe”, a spus oficialul.

Cetățenia moldovenească, iarăși de vânzare

Un proiect de lege care anulează programul dobândirii cetățeniei moldovenești prin investiții a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de astăzi și transferat pentru o altă dată din cauza lipsei raportului comisiei, la propunerea democratului Alexandru Jizdan și prin votul fracțiunilor PDM și PSRM. Asta în condițiile în care moratoriul asupra implementării acestui program expiră astăzi, 20 februarie.

Amintim că în august 2019 R. Moldova a instituit moratoriu pentru patru luni asupra acordării cetățeniei moldovenești în schimbul investițiilor. Ulterior, în decembrie 2019, moratoriul a fost prelungit pentru încă două luni, urmând ca în această perioasă să fie analizată oportunitatea prelungirii programului.

Citește și: De ce vrea Guvernul să prelungească moratoriul pentru acordarea cetățeniei R. Moldova prin investiții

Între timp, opoziția parlamentară s-a aratat împotriva programului acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiții, cerând guvernării anularea acestuia.

Programul a fost lansat oficial în luna noiembrie anul trecut. Democrații, inițiatorii proiectului, au dat asigurări atunci că reglementarea legală a programului conține mai multe filtre prin care vor fi evitate persoanele lipsite de integritate sau suspectate că au contribuit la activități teroriste sau de spălare a banilor.

De altfel, aceeași idee a fost expusă, 20 februarie, de deputatul democrat Alexandru Jizdan. „Există suficiente filtre ca să ne asigurăm că cei care obțin cetățeania nu reprezintă un pericol pentru R. Moldova. Noi colectam informatii de la Inteprol, Europol și alte instituții interne si externe. Sunt luate toate măsurile de siguranță”, a declarat ex-ministrul de Interne în plenul Parlamentului.

Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat că R. Moldova va trebui să plătească despăgubiri dacă va decide să rezilieze contractul privind implementarea programului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X