Cetățenia R. Moldova, iarăși de vânzare! Parlamentul n-a anulat legea care permite acordarea cetățeniei prin investiții

Autor: , in Politic / Populare / 20 februarie, 2020, 17:26

Proiectul de lege care anulează programul dobândirii cetățeniei moldovenești prin investiții a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de astăzi și transferat pentru o altă dată din cauza lipsei raportului comisiei, la propunerea democratului Alexandru Jizdan și prin votul fracțiunilor PDM și PSRM. Asta în condițiile în care moratoriul asupra implementării acestui program expiră astăzi.

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, acțiunile „majorității PD-PSRM” sunt rușinoase și au fost făcute „cu capul plecat”.

„Astăzi e ultima zi când e valabil moratoriul. Dacă astăzi nu se votează, de mâine, 21 februarie, legea reintră în vigoare și cetățenia Republicii Moldova este iarăși de vânzare. Vreau explicații din partea lui Alexandru Jizdan, care e soluția dumneavoastră?”, a declarat Litvinenco.

„Limbajul pe care-l utilizați Dvs isterizează societatea”, a replicat deputatul democrat.

„Există suficiente filtre ca să ne asigurăm că cei care obțin cetățeania nu reprezintă un pericol pentru R. Moldova. Noi colectam informatii de la Inteprol, Europol și alte instituții interne si externe. Sunt luate toate măsurile de siguranță”, și-a argumentat poziția fostul ministru al Afacerilor Interne.

Totodată, în cadrul vizitei sale la Chișinău, directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) din partea UE, Luc Devigne, a declarat astăzi, 20 februarie, că acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condiții de anonimitate, prin acest program, nu este o practică compatibilă cu regimul liberalizat de vize oferit de Uniunea Europeană.

Amintim că în august 2019 R. Moldova a instituit moratoriu pentru patru luni asupra acordării cetățeniei moldovenești în schimbul investițiilor. Ulterior, în decembrie 2019, moratoriul a fost prelungit pentru încă două luni, urmând ca în această perioasă să fie analizată oportunitatea prelungirii programului.

Citește și: De ce vrea Guvernul să prelungească moratoriul pentru acordarea cetățeniei R. Moldova prin investiții

Programul a fost lansat oficial în luna noiembrie anul trecut. Democrații, inițiatorii proiectului, au dat asigurări atunci că reglementarea legală a programului conține mai multe filtre prin care vor fi evitate persoanele lipsite de integritate sau suspectate că au contribuit la activități teroriste sau de spălare a banilor. Opoziția, în schimb, a criticat dur programul, cerând anularea acestuia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X