Ordinul premierului Ion Chicu, de a se aloca 70 de milioane despăgubiri dictate de CEDO în cazul „Gemenii” din banii alocați pentru finanțarea sistemului judecătoresc, este unul „populist”, inspirat din acțiuni asemănătoare ale lui Vladimir Plahotniuc, acuză deputatu PAS Sergiu Litvinenco.

În opinia lui Litvinenco, ordinul lui Ion Chicu „seamănă leit cu ceea ce a făcut Plahotniuc atunci când curtea sa constituțională în vara lui 2019 a decis dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate – să ia bani pentru organizarea acelor alegeri din subvențiile pe care trebuiau să le primească partidele politice”.

Deputatul se întreabă, în context, dacă ar fi vorba despre „aceeași sfătuitori”.

„Dacă nu se va face o reformă veritabilă a justiției, condamnări la CtEDO de genul ”Gemenii”, din păcate, vor fi încă multe. Dar guvernul lui Dodon nu face nimic în acest sens. Absolut nimic. Este mai ușor pentru ei să vină cu populism de doi bani (apropo, populismul emană de la cel care-i acuza pe alții de populism!) decât să facă ceva benefic pentru țară”, acuză Litvinenco.

„Ca și în cazul deportării profesorilor turci, hotărârea CtEDO în cazul ”Gemenii” reprezintă de fapt un ”rechizitoriu” în raport cu toți cei care au comis fărădelegile crase. Întrebarea este dacă cineva va face ceva în realitatea, dar nu de ”ochii lumii”. Dacă ne uităm la cazul deportării profesorilor turci, puțin probabil…”, a mai punctat deputatul

Premierul Ion Chicu a dispus rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020 prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc. Acești bani vor constitui plata efectuată de Republica Moldova în urma condamnării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), care a decis că statul trebuie să plătească prejudicii de până la 3,6 milioane de euro în cazul „Gemenii”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here