(DOC) Raportul care arată că nașul lui Dodon l-ar fi intimidat pe procurorul din dosarul Metalferos

Autor: , in Actualitate / Social / 22 februarie, 2020, 15:37

Sergiu Catană, directorul financiar al Companiei Metalferos, și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon, ar fi încercat să-l influențeze, prin intermediul unor terțe persoane, pe procurorul Eugeniu Rurac, în gestiunea căruia se afla dosarul Metalferos. Procurorul Rurac a raportat despre această situație superiorilor săi la data de 23 decembrie 2019 și a declarat că se abține să lucreze în continuare la acest dosar. Puțin mai târziu, Eugeniu Rurac a depus cerere de de demisie.

Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut raportul procurorului, în care se menționează că Sergiu Catană ar fi făcut primele presiuni la data de 4 ianuarie 2019, atunci când ofițerii CNA au venit la sediul Metalferos să ridice documentele contabile. Sergiu Catană le-ar fi spus că acțiunile lor sunt ilegale și i-ar fi amenințat pe oamenii legii că-l va informa „pe cineva important” despre acțiunile lor.

Potrivit documentului, la 18 decembrie, avocatul Companiei Metalferos l-a telefonat pe Rurac, spunându-i că reprezentanții Metalferos nu pot să se prezinte la audieri, iar a doua zi același avocat i-a comunicat la telefon că administrația Metalferos nu dorește să depună plângere că ar fi fost prejudiciată de unii agenți economici.

Citește și: Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Tot la 19 octombrie, în timpul interogatoriilor unor bănuiți în dosarul Metalferos, unul dintre apărătorii lor i-ar fi comunicat lui Eugeniu Rurac că conducerea Companiei Metalferos ar fi pregătit o plângere pe numele său și că aceștia sunt așteptați în audiență de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Totodată, șefii de la Metalferos ar pregăti o conferință de presă cu scopul de a spăla imaginea agenților economici bănuiți în dosar și pentru a-l discredita pe Rurac.

Procurorul pe caz a mai comunicat superiorilor că l-a telefonat pe avocatul de la Metalferos ca să întrebe dacă este adevărat, iar acesta i-ar fi cerut timp să-l consulte pe Sergiu Catană, apoi a revenit cu un telefon și i-a confirmat.

Citește și: (VIDEO) Morari: Nașul lui Dodon l-a intimidat pe procurorul din cazul Metalferos. Este raport la Stoianoglo

„Pornind de la cele constatate, consider că, în calitate de procuror pe această cauză penală, în continuare nu voi putea fi obiectiv, fiind indignat de acțiunile concertate pornite în privința mea, ceea ce va afecta mersul normal al procesului penal”, a scris procurorul Rurac la sfârșitul raportului.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Eugeniu Rurac a refuzat inițial să facă declarații, dar după ce aflat că jurnaliștii au intrat în posesia documentului, acesta a declarat că a scris raportul pentru a se asigura de eventuale atacuri denigratoare în adresa sa.

Întrebat dacă dosarul Metalferos a stat la baza demisiei sale, Eugeniu Rurac a declarat că au fost mai multe motive personale.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X