Premierul Ion Chicu refuză ca statul să achite pierderile cauzelor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și reiterează că judecătorii vinovați de pierderea lor vor fi cei care vor plăti despăgubirile. Reacția acestuia vine în contextul în care membrii Consiliului Superior al Magistraturii au făcut un apel către autorități să înceteze acțiunile care denigrează imaginea justiţiei şi atentează la independența sistemului judecătoresc.

„Mai marii pe mantiile negre, adică CSM-ul, afirmă că sistemul lor este învinuit de noi de corupție, pe nedrept. Ce frumos au scris despre Putere, drepturi și cât de independentă trebuie să fie puterea judecătorească. Nu văd, însă, capii sistemului să scrie ce au de gând să facă cu mizeriile, pentru crima cărora țara trebuie să plătească acum peste 70 milioane de lei”, a reacționat Chicu cu referire la cazul „Gemenii”.

În context, Chicu mai scrie că atâta timp cât va deține funcția de premier „un bănuț nu va fi transfer pe cauzele CtEDO”.

„Multe despre drepturi și nimic despre responsabilitățile judecătorilor. Așa, o putere în stat fără nici o responsabilitate. Doar drepturi și garanții. Repet pentru judecătorii din CSM și toată gașca coruptă din justiție – orice ban plătit de Moldova pentru deciziile voastre ilegale – va fi din contul vostru. Nu așteptați, independenților, ca pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, până nu-i scoatem din voi”, se mai arată în mesajul lui Ion Chicu.

CtEDO a făcut dreptate în cazul „Gemenii” după 14 ani de la depunerea dosarului. Astfel, Republica Moldova este obligată să plătească 1,5 milioane de euro despăgubiri și să asigure returnarea clădirii către reclamanți până la 18 mai 2020. În cazul în care spațiile comerciale nu vor fi întoarse reclamanților, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro. Astfel, suma despăgubirilor va depăși 3,5 milioane de euro.

Executivul urmează să efectueze plata până la 18 mai 2020.

Citește și: Cazul „Gemenii”. Guvernul taie 70 de milioane de lei pentru sistemul judecătoresc și cere pedepsirea judecătorilor vinovați de condamnarea la CtEDO

Miercuri, 19 februarie, premierul Chicu a dispus rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020 prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc. Acești bani vor constitui plata efectuată de Republica Moldova în urma condamnării la CtEDO pe cazul „Gemenii”.

Totodată, Chicu i-a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să se adreseze Procuraturii Generale pentru inițierea de cauze penale pe numele judecătorilor care emis decizia în urma căreia R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, dar și pe numele tuturor magistraților a căror sentințe au adus condamnări la CtEDO.

Premierul i-a mai cerut ministrului Finanțelor să înceapă procedura de inițiere a controlului venitului celor cinci judecători din a căror vină Republica Moldova a fost condamnată pe acest caz la CtEDO.

Într-un final, Ion Chicu a solicitat și Agenției Naționale de Integritate (ANI) să-i verifice pe cei cinci magistrați.

Opoziția parlamentară susține că ordinul premierului Chicu, este unul „populist”, inspirat din acțiuni asemănătoare ale lui Vladimir Plahotniuc.
Cine sunt magistrații vizați

Judecătorii din completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, care a luat decizia finală în cazul „Gemenii”, este format din Vera Macinskaia, Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru și Sveatoslav Moldovan.

Trei din cei 5 judecători activează și astăzi în sistem. Este vorba despre Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu și Sveatoslav Moldovan. Macinskaia nu mai lucrează din 2015, pentru că a atins plafonul de vărstă, iar Tatiana Vieru a părăsit sistemul în 2019.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here