Guvernul vrea să extindă programul Prima Casă. Ce modificări a pregătit

Autor: , in Populare / Social / 23 februarie, 2020, 13:37

Cabinetul de miniștri vrea să reanimeze programul guvernamental Prima Casă și să faciliteze acesul persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate parțial de stat, în special pentru familiile tinere. În acest sens, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de lege supus dezbaterilor publice.

„Scopul urmărit prin promovarea și implementarea acestui proiect de lege constă în lărgirea categoriilor de beneficiari care pot aplica la Programul de stat „Prima casă”, ceea ce va determina reducerea migrației și menținerea forței de muncă, reducerea fenomenului economiei tenebre prin creșterea ratei de angajări oficiale în economia națională și transparentizarea salarizării, suport din partea statului prin reducerea cheltuielilor pentru tinerii care intenționează să achiziționeze o locuință”, susține Ministerul Finanțelor.

Potrivit notei informative a proiectului, obiectivul de bază al programului îl constituie acordarea posibilității tinerilor de a procura locuința proprie prin contractarea de credit ipotecar garantat de stat cu o participație proprie inițială minimă din prețul de procurare a locuinței (10%).

Proiectul de lege presupune micșorarea cotei participației proprii inițiale în Program pînă la 5% din prețul de procurare a locuinței.

Totodată, inițiativa legislativă prevede și majorarea vârstei solicitanților care pot accesa programul – de la 45 pînă la 50 de ani.

Proiectul de lege prevede extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul programului Prima casă, prin adăugarea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar pînă la lansarea programului.

Aceste propuneri vin la peste două luni după ce premierul Ion Chicu a cerut reanimarea proiectului, inițiat de Guvernul Filip la cererea Partidului Democrat din Moldova.

Potrivit datelor oficiale furnizate, de la lansarea programului guvernamental Prima Casă și până în decembrie 2019, prin intermediul acestuia au fost procurate 3744 de locuințe. Conform Ministerului Finanțelor, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de un miliard 873 de milioane de lei, iar suma totală a garanțiilor – de aproape 937 de milioane de lei.

Citește și: Prima casă – la cheremul intereselor înguste, în care beneficiari sunt companiile de construcții

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X