Lupii, o problemă în Polonia. S-au înmulțit prea mult și amenință oamenii

Autor: , in Externe / 23 februarie, 2020, 11:42

Auzim des că unele animale riscă să dispară şi rareori auzim despre depășirea acestui pericol. Lupul european este un astfel de exemplu. De la repopularea reușită acum zeci de ani, lupii prosperă în locuri precum Polonia. Sunt specie protejată acolo și pot fi vânați doar în cazuri speciale, scrie digi24.ro. Vești proaste pentru crescătorul de oi Renata Kozdeonba. Lupii îi amenință turma și traiul. Renata și vecinii ei cer acum reducerea numărului de lupi.

Viitorul o neliniștește pe fermiera Renata Kozdęba. Oile sale sunt pradă ușoară pentru lupi.

„O parte dintre oile mele au fost ucise pe această pajiște. Odată s-a întâmplat chiar sub privirile soacrei mele, care mă ajută. Ea stătea aici și, dintr-odată, a ieșit un lup din tufiș și a ucis una dintre oi. Lupii sunt peste tot”, povestește Renata Kozdęba, crescător de ovine.

Acum treizeci de ani, Renata Kozdęba a părăsit orașul și s-a mutat la țară pentru a crește oi. Are 50 de hectare de teren. Spune că pe vremuri erau foarte puțini lupi în regiunea montană Bieszczady. În ultimii ani, însă, turma ei a fost atacată des. Odată a pierdut 48 de oi într-un singur an.

Haitele mici, formate din numai doi lupi, sunt cele mai periculoase

Când lupii atacă animalele de fermă, incidentul intră sub jurisdicția oficiului regional pentru protecția mediului. Hubert Fedyn stabilește dacă animalul a fost ucis într-adevăr de un lup – și ce compensație va fi plătită. Astăzi îl vizitează pe fermierul Władysław Franos.

Hubert Fedyn, coordonator protecția mediului: „Au fost unul, maximum doi lupi. Și au mâncat doar o parte din pradă. E posibil să fi fost alungați de câini. Vițelul cântărea 10, poate 20 de kilograme, nu mai mult”.

Władyław Franos primește 14 zloți – echivalentul a 3,3 euro – pe kilogram drept compensație pentru vițel. Fermierul are 14 câini pentru a-și proteja cireada. Dar nici măcar câinii nu pot împiedica toate atacurile.

„Haitele mici formate din numai doi lupi sunt cele mai periculoase. Fugăresc oameni și turme de oi. Sunt mereu la pândă. Apoi, unul le distrage atenția câinilor ciobănești, iar celălalt atacă oile”, explică Władysław Franos, crescător de ovine.

Lupii, specie protejată, nu pot fi vânați

Conform statisticilor oficiale, între 1950 și 1970, populația de lupi din Polonia avea doar 56 de exemplare. De-a lungul anilor, numărul a crescut semnificativ. Astăzi se estimează că există aproape 3.000 de lupi. Inevitabil, omul și animalul ajung unul în calea celuilalt.

Din 2001, lupii sunt o specie protejată în Polonia. Deci nu pot fi vânați, notează digi24.ro.

„Unii crescători de animale sunt într-o situație foarte dificilă. Nu pot mânca sau nu pot dormi. Și dacă într-adevăr avem aproximativ 3.000 de lupi în Polonia, atunci de ce să nu le reducem numărul? Ar fi în beneficiul locuitorilor din Bieszczady”, este de părere Henryk Okarma, biolog la Universitatea din Cracovia.

În Polonia, lupii pot fi uciși doar în cazuri speciale şi asta necesită aprobarea expresă a autorităților. Acea aprobare a fost dată în Bieszczady vara trecută, după ce o lupoaică a atacat un băiat și o fată din orașe învecinate.

Și Renata Kozdęba a solicitat un permis special pentru a-și proteja oile. Un vânător a fost trimis și a ucis un lup pe pășunea ei.

„Vânătorii pot ucide lupi doar într-o anumită perioadă. Nu înțeleg de ce, pentru că ratezi ținta. Din momentul în care lupul din zona mea a fost împușcat, numărul animalelor ucise a scăzut drastic. De atunci lupii s-au ferit de pășunile mele. E un semn că funcționează”, spune Renata Kozdęba, crescător de ovine .

Nu înseamnă că lupii nu vor reveni la un moment dat. Ce se va întâmpla dacă numărul lor continuă să crească în ritmul de până acum? Vor mai fi suficiente permisele speciale de vânătoare pentru a ține sub control populația de lupi?

Viitorul nu pare prea luminos pentru fermierii din Bieszczady. Se tem că lupii se vor întoarce pe teritoriul lor și că atunci turmele vor fi amenințate nu doar de lupi singuratici, ci de haite întregi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X