Avocatul lui Șor îl acuză pe Nagacevschi de imixtiune în justiție; Cum reacționează ministrul Justiției

Autor: , in Justiție / 24 februarie, 2020, 18:04

Avocatul Ilan Șor acuză imixtiune în actul justiției în dosarul fostului primar de Orhei. Reacția acestuia vine în contextul în care ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o sesizare în privința acțiunilor judecătorilor Curții de Apel Cahul care examinează dosarul lui Șor.

În sesizarea sa ministrul Justiției susține că expertiza, care este așteptată de la Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ) și din cauza căreia au fost amânate deja opt ședințe de judecată, întârzie pentru că instanța nu a trimis la CNEJ materialele necesare pentru comisie. De partea cealaltă, avocatul Iulian Bălan spune că modul în care este examinat dosarul și durata acestuia nu se deosebește cu nimic de cauze similare.

„Datele statistice publicate pe paginile web oficiale ale instanțelor de judecată arată că din cele 11.500 de dosare similare aflate pe rol în 2019, în 75% din acestea termenul de examinare depășea 36 de luni. Iar în majoritatea dosarelor s-a cerut expertize suplimentare și rapoarte de constatare. Se impune justa concluzie, că durata cauzei pentru care se agită opinia publică, nu se evidențiază cu absolut nimic de durata pe restul cauzelor examinate de instanțele naționale, iar alegațiile cu privire la tergiversare sunt speculative, neîntemeiate și improprii funcțiilor deținute”, a declarat Bălan.

În privința expertizelor pe care le-a solicitat apărarea și care au fost comentate de unele persoane ca fiind o tentativă de tergiversare a examinării cauzei, Iulian Bălan a remarcat că acelea erau absolut necesare. „Cum organul de urmărire penală nu are acreditările necesare în cazul stabilirii valorii în vama în cadrul cauzelor penale de contrabanda și apelează la constatările CCI, cum nu poate stabili decesul și este necesar raportul centrului de medicină legală, așa este necesară și expertiză financiar contabilă în această cauză complexă”, a precizat avocatul.

Cu referire la comentariul lui Nagacevschi pe acest caz, avocatul lui Șor spune că acesta reprezintă o ingerință crasă în actul justiției, iar „amenințările făcute în adresa instanțelor la sigur încalcă principiul separației puterilor în stat și aruncă o umbră asupra pretinselor schimbări în statul de drept. Suntem martorii unei degradări grave a independenței justiției și a influenței necorespunzătoare a mersului dosarului clientului meu Ilan Șor”.

La rândul său, ministrul Justiției a comentat că avocații lui Ilan Șor vor să facă din acesta o „victimă politică”, care ar fi în beneficiul lui în cazul în care va fi condamnat definitiv și se va solicita extrădarea acestuia autorităților din Republica Moldova.

„Apărarea înțelege foarte bine că, în cazul unei eventuale condamnări și la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție a inculpatului Șor, chiar dacă acesta nu este în Republica Moldova, organul de urmărire penală este justificat să solicite executarea pedepsei la locul aflării domnului Șor. Unica soluție de a bloca executarea pedepsei la locul aflării este posibilă, dacă s-ar crea acel statut de „victimă politică”. Iar confruntarea politică apărarea o provoacă, cel mai probabil, pentru a asigura statutul de „victimă politică”. Este o strategie și asta”, a comentat Fadei Nagacevschi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X