Copaci doborâți, localități în beznă și acoperișuri smulse. Consecințele la nivel național a vântului puternic

Autor: , in Social / 24 februarie, 2020, 17:14

În ultimele 24 de ore, salvatorii au intervenit în mai multe situații de risc în urma vântului puternic. Pompierii au fost solicitați pentru a defrișa copaci doborâți pe trasee din raionul Nisporeni, Călărași și Soroca.

Drumul local din orașul Durlești a fost deblocat, după ce un arbore s-a prăbușit pe o stație de transport. În urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.

În după amiaza zilei de azi, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au înlăturat o țeavă de ventilare care a căzut de pe clădirea unei întreprinderi din Anenii Noi.

Mai mult, rafalele de vânt au deteriorat acoperișul unui bloc de locuit cu 5 nivele din municipiul Ungheni.

Potrivit informațiilor operative, în total au fost smulse și deteriorate circa 20 foi de ardezie. Tot vântul puternic a smuls circa o 1000 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul unui gimnaziu din satul Pistruieni, raionul Telenești. De asemenea, 53 foi de ardezie au fost smulse de pe blocul administrativ al Colegiului Politehnic din municipiul Bălți.

Citește și: Vântul face ravagii în Capitală. Un copac imens, doborât lângă un bloc de locuit (FOTO)

Din cauza intensificării vântului, la moment, rămân parțial deconectate 66 localități din raioanele Criuleni, Cimișlia, Orhei, Telenești, Călărași, Anenii-Noi, Hâncești, Râșcani, Florești, Edineț, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău. Furnizorii de energie electrică vor lucra pe parcursul zilei de 24 februarie pentru restabilirea energiei către consumatori.

În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, dar și în condiții meteorologice nefavorabile, salvatorii avertizează cetățenii, că aflarea sub arbori uscați și clădiri avariate prezintă pericol pentru viața și sănătate.

Totodată, oamenii sunt atenționați să nu calce cabluri şi fire căzute la pământ, dar și să-și monitorizeze strict minorii. Mai mult, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere. În condiţii de vânt puternic şi umiditate redusă, focarele se pot răspândi cu repeziciune pe spaţii extinse și pot provoca incendii de proporții. În situaţii de risc oamenii sunt îndemnaţi să apeleze de urgenţă Serviciul 112.

Citește și: (METEO) Avertizare cod portocaliu de vânt puternic

Amintim că, Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis o avertizare cod portocaliu de vânt puternic, valabil pentru ziua de luni pe tot parcursul Republicii Moldova.

Avertizarea este valabilă până la ora 20:00, iar în această perioadă se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 17-22 m/s, izolat 23-25m/s.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X