Alina Rusu, specialist în cadrul Agenției Medicamentului (AMDM), a preluat interimatul funcției de director al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). Se întâmplă după ce directorul CAPCS, Eduard Patic, a fost suspendat din funcție. Informația a fost confirmată pentru sanatateinfo.md de responsabili din cadrul acestei instituții.

„Alina Rusu este un specialist care a lucrat în AMDM. Am vrut o persoană care nu este din interiorul CAPCS. Am fost puși în situația să identificăm o persoană, pentru că doamna vicedirector s-a îmbolnăvit. Ne-am orientat către o persoană din exterior, ca să nu aibă interese și să creeze anumite blocaje”, a explicat Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Viorica Dumbrăveanu a menționat pentru aceeași sursă că Eduard Patic a fost suspendat pentru că nu ar „avea capacități instituționale” și că în perioada mandatului său a existat un management defectuos în gestionarea achizițiilor publice din sănătate. În mod special, acesta ar fi pus în pericol securitatea transfuzională a țării, nedesfășurând licitații publice pentru asigurarea instituțiilor medicale cu medicamente vitale pentru pacienți.

CAPCS a fost creat în anul 2016 de Guvern și se subordonează Ministerului Sănătății. Instituția are ca misiune principală planificarea și desfășurarea procedurilor de achiziții publice de medicamente, alte produse de uz medical și dispozitive medicale pentru necesitățile sistemului de sănătate, precum și evaluarea și supravegherea executării contractelor de achiziții publice.

Potrivit sursei citate, asupra acestui Centru planează multe suspiciuni privind corectitudinea organizării și desfășurării licitațiilor publice în sănătate, istituțiia fiind printre cele mai netransparente din domeniul sănătății.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here