Guvernul Chicu, acuzat că folosește metodele practicate „în timpul lui Plahotniuc”. Sandu: Realegerea lui Dodon este singurul lor scop (VIDEO)

Autor: , in Politic / Populare / 25 februarie, 2020, 12:31

Fosta prim-ministră, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere televizată. Invitația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă cu genericul „Raportul alternativ de 100 de zile al guvernului Dodon”, în cadrul căreia Guvernul condus de Ion Chicu a fost acuzat că folosește metodele practicate „în timpul regimului lui Plahotniuc”, singurul obiectiv al acestuia fiind „promovarea electorală a lui Igor Dodon”.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a amintit despre demisia Guvernului pe care l-a condus, declarând că „se împlinesc 100 de zile de când deputații PDM și PSRM, prin lașitate și frică, au demis un Guvern care lucra pentru cetățeni și care a stopat scheme de corupție, a reuit să restabilească relațiile internaționale ale Republicii Moldova, să aducă bani în buget, să înceapă reforma în justiție și alte domenii importante pentru cetățeni”.

Cât privește Guvernul condus de Ion Chicu, lidera PAS susține că acesta este „un guvern subordonat lui Igor Dodon, care folosește aceleași metode practicate în timpul regimului lui Plahotniuc”.

„Guvernul lui Dodon nici măcar nu dorește să comunice clar și transparent cu cetățenii, să explice cu ce s-a ocupat în tot acest timp, înafară de a merge cu închinăciuni la Igor Dodon. Ați văzut că vineri el s-a furișat la Parlament și a vrut să prezinte un raport care nu spune nimic concret. Spre exemplu, la capitolul reforma justiție este scrie – identificarea și înlăturarea vulnerabilităților justiției în raport cu interesele nejustificate ale politicului, ale businessului, dar și protejarea protejarea împotriva presiunilor grupărilor criminale. Deci este vorba despre reforma justiției în raportul Guvernului lui Dodon. Ce să înțeleagă oamenii din o asemenea abordare?”, a spus Sandu.

În context, fosta prim-ministră a prezentat „Raportul alternativ de 100 de zile al guvernului Dodon” și l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere televizată, în cazul în care acesta nu va fi de acord cu raportul celor din PAS.

„Dacă nu îi este teamă, îl invit să mergem la o dezbatere televizată la Moldova 1 pentru ca oamenii să înțeleagă din prima sursă ce se întâmplă în țară și să nu fie mințiți de dimineață până seara la televiziunile controlate de către Dodon”, a spus Maia Sandu.

Lidera PAS a explicat câteva aspecte, care potrivit ei, fac ca Guvernul Chicu să fie considerat „incompetent”. Mai mult, aceasta a spus că „acțiunile din cele 100 de zile ne arată clar că acest Guvern are o singură preocupare – realegerea lui Igor Dodon și asigurarea unui alt regim corupt, de data aceasta în frunte cu Dodon”.

„Este un Guvern al scumpirilor, așa-ziselor micilor reforme, cum le numesc ei, sau al reformelor mimate, al izolării internaționale, al preluării schemelor și corupției. De la 1 ianuarie 2020, prețul la transportul interurban s-a majorat cu 45%, iar Guvernul a făcut această majorare fără să ceară un audit al companiilor de transport, fără să facă demonopolizarea pieței care ar permite o competiție reală și fără să ofere compensații pentru persoanele vulnerabile. Prețurile la carburanți au crescut de 2 ori în luna ianuarie și s-au redus doar după reacția dură a cetățenilor”, a spus Sandu.

Cât privește politica externă, Sandu a declarat că la moment Republica Moldova trece prin faza de izolare internațională și promovează o politică externă total dezechilibrată.

„Astăzi Republica Moldova este la fel de izolată cum era în ultimul an pe timpul regimului lui Plahotniuc. Relațiile cu Uniunea Europeană, România, Ucraina sunt practic înghețate. Această situație se datorează doar credibilității extrem de scăzute a lui Dodon personal și a Guvernului lui, pentru că nu promovează reforme în mod autentic. În consecință, nu a fost obținută nici cea de-a doua tranșă a asistenței macrofinanciare, nemaivorbind de tranșa a treia”, a adăugat Maia Sandu.

Potrivit acesteia, chiar și în relațiile cu Federația Rusă guvernarea nu a obținut niciun rezultat, exemplificând eșecul revenirii la zona de liber schimb, suspendată de autoritățile de la Kremlin în anul 2014.

Sandu a criticat și modul în care „armata de oameni corupți și loiali lui Plahniuc” au fost restabiliți în funcții cheie de Guvernul Chicu.

Amintim că Guvernul condus de Maia Sandu, a fost demis la 12 noiembrie 2019 de Parlament prin moţiune de cenzură adoptată cu 63 de voturi PSRM și PD. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă de deputaţii socialişti, parteneri la guvernare, după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X