foto simbol

Potrivit lui Ion Chicu, finanțările externe acordate Republicii Moldova în decursul celor cinci luni de activitate a Guvernului Sandu au venit ca urmare a îndeplinirii condiționalităților de către Guvernele precedente. Mai mult, faptul că actualul Guvern nu a primit ,deocamdată, finanțări externe se datorează lipsei de acțiune a Guvernului precedent. Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Am venit în perioada de cinci luni (n. r. – a Guvernului Sandu) de la Uniunea Europeană în jur de 70 de milioane de euro. Sunt exclusiv pe condiționalitățile îndeplinite din 2015 până în 2018. Nu e nicio condiționalitate pentru care sau primit bani în 2019 îndeplinită de Guvernul Sandu. Niciuna. De aceea, este meritul R. Moldova și nu a unui Guvern în parte”, a declarat Ion Chicu.

Chicu a publicat pe Facebook un tabel, în care indică (în colonița verde) perioada în care R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile pentru banii contabilizați în 2019. „Niciuna din condiționalități nu a fost îndeplinită pe durata celor 5 luni. Mai grav e că guvernul precedent n-a făcut nimic pentru a îndeplini condiționalitățile pentru tranșa a 2-a a asistenței macro-financiare”, afirmă el.

Foto: Ion Chicu

Declarațiile au loc în contextul în care reprezentanții PAS au declarat în ultimele luni că Executivul Ion Chicu nu a adus niciun leu din contul finanțărilor externe, spre deosebire de Guvernul condus de Maia Sandu. Aceștia au distribuit pe internet și un grafic care, potrivit lor, ar arăta evoluția finanțării externe din timpul mandatelor celor două Guverne.

Foto: Sergiu Litvinenco

În cadrul emisiunii de marți seara, Ion Chicu a mai declarat că pentru oferirea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare din partea UE, au mai rămas, la demiterea Guvernului Sandu, încă două. „Prima este Legea achizițiilor pubice pentru utilizăți și a doua – Legea contracarării spălării banilor”, a specificat premierul.

„La momentul de 14 noiembrie lucrul la aceste două legi nici nu era început. Numai discuții la televizor. Cum puteau să vină banii în decembrie, dacă legile nici în Guvernul măcar nu erau, ca proiecte? De atunci noi le-am elaborat, le-am aprobat la Guvernul și le-am trimis în Parlament. Odată cu aprobarea lor, toate condiționalitățile tehnice vor fi îndeplinite formal. Vor veni și nu banii, vedem. Pentru că sunt și condiționalități generale, de genul: statului de drept, asigurarea democrației etc. Nu cred că din noiembrie situația în aceste domenii a degradat”, a mai spus demnitarul.

Citește și: (VIDEO) „N-a avut idei și nici acum nu are”. Chicu spune că „raportul alternativ” al Maiei Sandu este pur politic

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here