EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% la companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA din Moldova, ajungând să deţină 93% din capital. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru, scrie mold-street.com.

Participația a fost achiziționată de la fondul londonez Duet Private Equity și de la compania Moldova Invest, care este controlată de investitorul danez August Lund.

În consecință, cota EMMA Capital în cele două companii din domeniul energiei din Republica Moldova a crescut la 93%, anunță investitorul ceh, care nu menționează valoarea tranzacției, dar se arată interesat și de alte achiziții în Moldova.

Ea vine după ce la finele lunii iulie 2019, cele două companii din Moldova Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA au fost preluate de la grupul spaniol Naturgy de Joseco Holdings Co. LTD din paradisul fiscal Cipru.

O investigație RISE Moldova a arătat că partea leului din Joseco, de aproape 69%, i-a revenit holdingului ceh EMMA Capital, prin intermediul Chapalaco LTD. Cu puțin peste 10% s-a ales un holding din Danemarca controlat de Hans August Lund – un om de afaceri danez cu active în domeniul financiar, alimentar şi energetic.

Iar Duet Private Equity, fondul de investiții britanic care anunțase în aprilie 2019 că va prelua integral afacerea Naturgy în Republica Moldova, s-a mulțumit cu puțin peste 20%.

Cele două companii din sectorul energetic din Moldova (cu denumirea Gas Natura Fenosa și Red Union Fenosa), cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de lei în 2018, au fost vândute la un preţ oficial de 25 milioane de euro, dar valoarea anunțată a tranzacției a fost de 141 milioane euro. Şi actuala tranzacţie la fel s-a derulat în Cipru.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here