Consilierii Platformei DA au depus un denunț pe numele lui Ceban: Banii pentru problema maidanezilor sunt cheltuiți ineficient

Autor: , in Social / 26 februarie, 2020, 19:15

Consilierii Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) au depus un demers pe numele primarului Capitalei, Ion Ceban. Potrivit consilierilor, este vorba despre incapacitatea şi nedorinţa primarului de a gestiona problema maidanezilor.

În septembrie 2019, a fost adoptată Decizia „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind întreţinerea animalelor de companie cu şi fără stăpân în municipiul Chişinău şi a Regulamentului privind capturarea, transportarea, evidenţa şi îngrijirea câinilor şi a pisicilor fără supraveghere şi fără stăpân din municipiul Chişinău”.

„Cu regret constatăm, însă, că Regulamentul în cauză nu este respectat, nici după jumătate de an de la adoptare. Nu a fost creat Serviciul Protecţia Animalelor pe lângă Direcţia locativ-comunală şi amenajare, serviciu care trebuie să efectueze controlul riguros al executării de către Regia Autosalubritate a mecanismului CSVE prevăzut în Regulament, precum şi al gestionării banilor publici alocaţi pentru funcţionarea Necropolei municipale. Vorbim în acest sens de sume importante, căci numai pentru anul 2020 în acest scop au fost alocaţi circa 3 milioane 200.000 de lei”, declară consilierii Platformei DA.

Consilierii spun că nimeni nu știe unde dispar banii, cum sunt aceştia cheltuiţi, și dacă există în realitate sau doar pe hârtie angajaţii prevăzuţi conform muncilor obligatorii de a fi efectuate pentru buna funcţionare a Necropolei:

„Maidanezii, nu pot vorbi ca să ne povestească când şi cum sunt hrăniţi, în ce condiţii sunt sterilizaţi şi aşa mai departe, iar constituirea organului de control este tergiversată cu bună ştiinţă. Roman Trahtman – responsabil de capturarea maidanezilor, dar de facto prezentându-se presei ca şef al Necropolei şi consilier al primarului Ion Ceban în problema maidanezilor, practic a interzis accesul voluntarilor pe teritoriul Necropolei, sugerându-le că vina e a lor pentru că publică şi vorbesc prea mult despre ineficienţa sa profesională şi condiţiile îngrozitoare în care sunt deţinute animalele”.

După cum anunță consilierii Platformei DA, capturarea câinilor se face aleatoriu şi nu sunt respectate ordinele de capturare emise de cei doi angajaţi ai Găspodăriei locativ –comunale care recepţionează solicitările cetăţenilor.

„La un control inopinat, am descoperit că numărul câinilor deţinuţi la Necropolă nu corespunde celui fixat pe hârtie, diferenţa fiind de cel puţin 200 de animale. Nu există un registru electronic care să conţină toate datele despre fiecare patruped, inclusiv data şi locul capturării, numărul ordinului în baza căruia s-a făcut capturarea, data vaccinării, a sterilizării, numărul de identitate a câinelui, poza acestuia. Nimeni nu ştie câţi câini se îmbulzesc în fiecare volier, aceştia ajungând la sute de capete, deşi Regulamentul prevede 3 metri pătraţi pentru fiecare câine. Respectiv, nimeni nu poate calcula câtă mâncare trebuie atribuită fiecărui volier în aşa fel încât animelele să nu sufere de foame. Din cauza că sunt prea mulţi într-o captivitate total insalubră, mereu flămânzi şi stresaţi, câinii se mănâncă între ei, în fiecare zi adunându-se zeci de hoituri. Câinii operaţi sunt din nou plasaţi în volierele comune total insalubre, în loc să fie ţinuţi în spaţii speciale de carantină. Păstrându-se ilicit un număr suficient de maidanezi, în caz că vine vreun control, sunt acoperite deficienţele grave în managementul întreprinderii şi sunt justificate mincinos finanţările. Deşi este obligatorie sterilizarea în condiţii adecvate de către un veterinar calificat, aceasta este efectuată de regulă de studenţi, iar singurul medic veterinar de acolo nu are habar de numărul câinilor sterilizaţi şi de locul unde aceştia se află”, se arată în demersul consilierilor Platformei DA.

Autorii demersului spun că au suspiciunea că există scheme de delapidare a banului public cu implicarea factorilor de decizie din primărie şi Regia Autosalubritate.

Demersul pe numele primarului de a dispune un audit intern a fost depus la Direcţia locativ-comunală privind gestionarea banilor publici pentru serviciile de capturare a câinilor fără stăpân şi întreţinerea Necropolei. Consilierii mai spun că noile voliere de la Necropolă au fost construite total netransparent, devizul de cheltuieli în valoare de circa un milion 400.000 lei nefiind aprobat de CMC, deşi lucrările au şi fost finisate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X