„De modul în care puterea de la Chișinău alege să guverneze va depinde viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană”, susține europarlamentarul român Clotilde Armand, care a ținut să amintească, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că premierul Ion Chicu a ales să efectueze prima sa vizită la Moscova.

Armand a declarat că „la Bruxelles există în acest moment o tendință tot mai evidentă de a condiționa acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept, inclusiv în interiorul Uniunii Europene la nivelul nostru, la nivelul statelor membre”.

„Vă dați seama că de această condiționare nu au cum să scape statele din vecinătatea Uniunii Europene, precum Republica Moldova. De modul în care puterea de la Chișinău alege să guverneze va depinde viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană și, bineînțeles, volumul fondurilor alocate”, a declarat europarlamentarul român din partea USR.

Ea a ținut să remarce și faptul că premierul Ion Chicu a ales „să meargă la Moscova, de unde s-a întors, din ce am înțeles, doar cu o promisiune de împrumut”, în locul unei vizite în capitala UE.

„Știu că au mai existat astfel de promisiuni și în 2009, când era președinte Vladimir Voronin. Și totuși, nu a fost transferat niciun credit de la Moscova. Aș vrea să fie clară diferența între un credit presupus din Rusia, care va trebui rambursat în anumite condiții, și fondurile nerambursabile din Uniunea Europeană. Aceste fonduri sunt prevăzute pentru a susține dezvoltarea economiei din Moldova și modernizarea administrației, așa încât Moldova să se apropie cât mai repede de restul Europei. Din câte știu eu, din 2014, mi-am notat că Moldovei i-a fost alocat din partea Uniunii Europene un miliard de euro, pentru că pe lângă programele bilaterale există și programe regionale, și transfrontaliere cu România. Plus la acest miliard, BERD-ul are și el programe de un 1,3 miliarde de euro pentru a susține transformarea Moldovei. Așa că părerea mea este că premierul Chicu în loc să meargă la Moscova ar fi fost mai bine să vină la Bruxelles”, a punctat Clotilde Armand.

Europarlamentarul a mai precizat că „asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova face parte dintr-un acord prin care Guvernul de la Chișinău s-a angajat să asigure reforme, reforme care să permită Moldovei să se apropie de standardele europene”.

„Dacă va fi continuat procesul de reforme, va fi continuat și transferul de fonduri. Negocierea bugetului din acest an, 2020, pentru care eu personal am fost raportor al Grupului Renew Europe, eu personal am insistat ca fondurile pentru Republica Moldova să fie suplimentate, astfel încât să fie asigurate tranșele necesare asistenței macrofinanciare. Banii sunt acolo, banii sunt prevăzuți în buget, dar depinde, repet, de puterea de la Chișinău să le obțină. Dacă Bruxelles-ul va considera că acest proces de reforme a fost îndeplinit, a fost continuat, atunci transferul de fonduri va veni”, a spus Clotilde Armand.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here