Foto: positivepeople.md

Fracțiunea PAS îi cere ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, să se prezinte la următoarea ședință a Parlamentului care va avea loc chiar mâine, pentru a prezenta măsurile de securitate și informații despre echipamentul împotriva coronavirusului. Deputatul Dan Perciun spune că fracțiunea PAS vrea să știe și despre măsurile luate de Ministerul de resort cu privire la coronavirus.

Deputatul spune că solicitarea vine în contextul evoluțiilor din ultimele zile și viteza de răspândire a coronavirusului, în special în Italia – țară în care locuiesc foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Bugetul alocat este una din întrebarea la care se așteaptă răspuns în plenul Parlamentului. Deputatul a dat drept exemplu România, care a alocat peste 220 de milioane de lei românești, întrebând cât a alocat statul nostru.

„Sperăm foarte mult că, colegii din alte fracțiuni vor da curs acestui demers. Considerăm că este foarte important să avem posibilitatea să discutăm public și nu în cadrul unei ședințe a fracțiunii, despre măsurile care sunt întreprinse de Guvern pentru a preveni importul acestui virus, iar în cel mai rău caz, pentru a diminua impactul și a nu permite izbucnirea unei epidemii. Care este bugetul alocat pentru prevenirea și combaterea coronavirusului de către Republica Moldova? Ce resurse au fost mobilizate pentru a proteja cetățenii?”, a declarat Perciun.

Deputatul se arată îngrijorat că cetățenii care vin în Republica Moldova pe cale terestră nu sunt verificați, astfel, este pericol de infectare de la persoanele care vin din țările unde deja există focare.

„Vrem să aflăm în ce măsură este aplicată acea fișă epidemiologică și care este metoda de triere a persoanelor care vin în Republica Moldova. Cunoaștem că există un termoscaner instalat la Aeroportul Chișinău, dar nu există informații cu privirea la trierea celor care intră pe cale terestră în Republica Moldova. Care este exact procedura de verificare? Care este protocolul în cazul în care o persoană este depistată cu febră, care sunt pașii următori întreprinși de autorități pentru a izola persoana sau a o pune în carantină? Vrem să cunoaștem care sunt echipamentele de protecție a medicilor și de ce stocuri dispune astăzi Republica Moldova. Din informațiile oferite anterior, am înțeles că Organizația Mondială a Sănătății a donat țării noastre anumite echipamente speciale. Vrem să știm dacă sunt suficiente echipamente sau nu?”, a exemplificat Perciun că așteaptă răspunsuri la aceste întrebări.

Totodată, fracțiunea PAS vrea să afle de câte spații de carantină dispune țara noastră și unde se află.

„Din discuția de azi cu ministra Sănătății, am înțeles că, înafară de Spitalul Toma Ciorbă, mai sunt spitale în care au fost organizate aceste spații speciale. Vrem să știm, dincolo de cele 25 de locuri, câte totuși sunt disponibile. O întrebare crucială la care nu am primit răspuns nici la ultima ședință a Comisiei protecție socială, sănătate şi familie, este de câte ventilatoare și monitoare dispunem? În formă acută, este foarte important să avem aceste ventilatoare. Noi câte avem, care e starea acestora, în care spitale ele există? Nu este clar, informația nu a fost prezentată. Dacă nu avem, vrem să știm dacă este vreun plan de a fi achiziționate. Menționez că România a făcut deja acest lucru”, a precizat Dan Perciun.

Solicitarea de audiere va fi înaintată astăzi Biroului Permanent al Parlamentului.

Menționăm că, în cadrul ședinței de astăzi a Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou, reprezentanții Poliției de Frontieră, au declarat că până la ziua de azi, nu au fost depistate persoane care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova cu simptome asociate Coronavirusului de tip nou.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here