Guvernul a instituit moratoriu repetat asupra programului dobândirii cetățeniei prin investiții

Autor: , in Politic / 26 februarie, 2020, 19:54

În ședința de astăzi, 26 februarie, Guvernul a instituit moratoriu repetat asupra dobândirii cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. Astfel, Republica Moldova nu va mai recepționa noi cereri de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții până la 1 ianuarie 2021.

Decizia Guvernului după ce Parlamentul a scos de la ordinea de zi a ședinței de joi, 20 februarie, un proiect de lege privind anularea acordării cetățeniei prin investiții, depus de blocul ACUM. Se întâmplă în aceeași perioadă în care valabilitatea ultimei perioade de moratoriu a expirat la finele săptămânii curente.

Proiectul de hotărâre, al cărui autor este Ministerul Economiei și Infrastructurii, prevede instituirea unui moratoriu până la 1 ianuarie 2021 asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei moldovenești.

Totodată, termenul contractelor de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare şi promovare internaţională a Programului de dobîndire a cetăţeniei prin investiţie pentru Guvernul R. Moldova cu agenţii acreditaţi, semnate pentru anul 2019, se va prelungi cu o perioadă egală perioadei moratoriului.

Amintim că în august 2019 R. Moldova a instituit moratoriu pentru patru luni asupra acordării cetățeniei moldovenești în schimbul investițiilor. Ulterior, în decembrie 2019, moratoriul a fost prelungit pentru încă două luni, urmând ca în această perioasă să fie analizată oportunitatea prelungirii programului.

Programul a fost lansat oficial în noiembrie 2018. Democrații, inițiatorii proiectului, au dat atunci asigurări că programul conține mai multe filtre prin care vor fi evitate persoanele lipsite de integritate sau suspectate că au contribuit la activități teroriste sau de spălare a banilor.

De altfel, aceeași idee a fost expusă la 20 februarie, de deputatul democrat Alexandru Jizdan. „Există suficiente filtre ca să ne asigurăm că cei care obțin cetățeania nu reprezintă un pericol pentru R. Moldova. Noi colectam informatii de la Inteprol, Europol și alte instituții interne si externe. Sunt luate toate măsurile de siguranță”, a declarat ex-ministrul de Interne în plenul Parlamentului.

În cadrul vizitei sale recente la Chișinău, directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) din partea UE, Luc Devigne, a declarat că acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condiții de anonimitate, prin acest program, nu este o practică compatibilă cu regimul liberalizat de vize oferit de Uniunea Europeană.

Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat anterior că R. Moldova va trebui să plătească despăgubiri dacă va decide să rezilieze contractul privind implementarea programului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X