Sursă foto: ziuaconstanta.ro

90% dintre deținătorii de carduri din Moldova consideră plățile fără numerar convenabile și sigure, iar 63% folosesc în mod regulat cardul bancar, relevă un studiu al preferințelor consumatorilor, efectuat de Mastercard. Conform studiului, cel mai des cu cardul sunt efectuate plățile pentru produse alimentare (71%), utilitățile (49%) și îmbrăcăminte (48%). Plățile online sunt de asemenea populare în rândul clienților băncilor – 57% dintre respondenți fac cumpărături online, dintre care 60% – cel puțin o dată pe lună, scrie Mold-Street.com.

Cele mai așteptate domenii pentru implementarea serviciilor digitale

Cel mai des în acest scop este folosit smartphon-ul – (77%), nu atât de des – un computer (48%) și tableta (13%). Printre domeniile în care sunt dezvoltate serviciile digitale, respondenții la sondaj au remarcat sectorul financiar, alimentația și divertismentul, comerțul și călătoriile.

Cele mai așteptate domenii pentru implementarea serviciilor digitale, conform estimărilor moldovenilor, sunt transportul public, asistența medicală, timpul liber și educația.

Serviciile digitale și soluțiile inovatoare pentru plăți în Moldova sunt deosebit de actuale – aceasta este ceea ce așteaptă utilizatorul.

Așadar, potrivit rezultatelor studiului, 61% dintre clienții băncii vor să plătească cu ajutorul unui telefon mobil, 40% cu ajutorul unui ceas inteligent, 37% cu cartea de identitate sau pașaportul, precum și cu dispozitive de uz casnic (20%) și brățări fitness (20%).

Printre metodele de autentificare preferate, utilizatorii aleg un cod pin (46%) și biometrie – o amprentă a degetului (42%).

Doar 44% din populația Moldovei are un cont bancar

„În ultimii ani, piața Moldovei a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea achitărilor fără numerar, atât în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de plăți, cât și în domeniul produselor noi de carduri și servicii inovatoare de plată. Cu toate acestea, astăzi doar 44% din populația Moldovei are un cont bancar. Acest lucru indică un potențial semnificativ pentru dezvoltarea plăților fără numerar în țară – în rețeaua de comerț și servicii, facilități de infrastructură urbană și alte domenii”, susține Vladimir Rîmciuc, director regional al Mastercard în R. Moldova.

Conform statisticilor Băncii Naționale a Moldovei, în ultimul an (din 2018 până în 2019), dintre toate tranzacțiile efectuate cu carduri de plată, numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 57%. La fel, se dezvoltă și infrastructura plăților – astăzi în Moldova există
18.000 de terminale de plată, adică cu 15% mai mult decât la sfârșitul anului 2018, notează Mold-Street.com.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here