Parlamentul a votat în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege privind indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie. Inițiativa aparține Guvernului, care a răspuns astfel unei solicitări a președintelui Igor Dodon. Proiectul a fost dur criticat de către deputații Blocului ACUM, care spun că persoanele care primesc pensii sub minimul de existență vor beneficia de o indexare mai mică decât cea stabilită în decembrie 2019, precum și de cei ai grupului Pro Moldova, condus de Andrian Candu.

Conform proiectului, indexarea va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Totodată, se va indexa și venitul minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social. Astfel, mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Acest mecanism de indexare va asigura beneficiarilor de pensii o compensare neîntârziată a efectului inflaționist, protejând pensionarii de efectul diminuării puterii de cumpărare”, a spus ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit proiectului, nu vor fi recalculate pensiile procurorilor și judecătorilor, ținându-se cont de salariul lunar al procurorului și al judecătorului în exercițiu, precum și pensiile privilegiate, prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, precum deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici.

Proiectul a fost dur criticat de către deputații Blocului ACUM, care spun că persoanele care primesc pensii sub minimul de existență vor beneficia de o indexare mai mică decât cea stabilită în decembrie 2019, precum și de cei ai grupului Pro Moldova, condus de Andrian Candu.

Citește și: Reforma pensiilor: Guvernul Chicu „atentează” la pensiile de lux ale judecătorilor şi procurorilor

„La nici 3 luni de la ultimele modificări pe care le-am adoptat, Guvernul lui Dodon vine cu un șir de modificări în defavoarea pensionarilor. Despre ce fel de profesionalism putem vorbi, dacă la fiecare 3 luni Guvernul își schimbă opiniile și revine asupra propriilor decizii. Mai mult, vine cu propuneri care în loc să avantajeze pensionare, lovesc în cei cu cele mai mici pensii. Motivul pentru care face acest lucru este unul banal – pentru că bani nu sunt. Au fost făcute anumite promisiuni, care acum nu le pot îndeplini”, a declarat deputatul Dan Perciun.

La rândul său, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, acuză că Guvernul Chicu este docil și își încalcă propriile reguli și proiecte, cu care a venit cu câteva luni în urmă.

„În decembrie am votat indexarea pensiilor de două ori pe an, pentru cei care primesc pensii sub minimul de existență. Dacă menținem această formulă, pensiile sub minimul de existență urmează să fie indexate cu 9,6%. Dacă votăm această inițiativă a lui Dodon, pensiile sub limita de existență, în cel mai bun caz, vor fi indexate, poate cu 7%”, a spus Alexandru Slusari.

Proiectul de lege a fost însă votat în prima lectură, cu votul deputaților PSRM și PDM.

De menționat că proiectul inițial privind indexarea pensiilor la 1 octombrie prevedea că începând cu anul 2021 are loc indexarea dublă a pensiilor de peste 3.452 lei, iar începând cu anul 2022 – a tuturor pensiilor care nu depășesc 5.178 lei.

Socialistul Vladimir Odnostalco a venit însă cu un amendament, astfel încât în anii următori de indexarea de la 1 octombrie vor beneficia doar pensionarii cu pensii mai mici de 1.726 lei, cu ajustările de rigoare în funcție de evoluția viitoare a indicatorului minimului de existență pentru pensionari.

După amendament socialistului, care a adus schimbări majore proiectului de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, astfel încât numărul persoanelor care urmau să se bucure de indexare ar fi fost mai mic cu aproape 100.000 de persoane, șeful statului Igor Dodon a anunțat că „acest criteriul” va fi eliminat în baza unei „inițiative urgente” pe care o pregătește Guvernul condus de Ion Chicu, adică a proiectului votat astăzi în prima lectură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here