Sursă foto: border.gov.md

Piaţa neagră a ţigaretelor în România înregistrează 12,1% din totalul consumului în ianuarie 2020, uşor în scădere faţă de 12,3% în noiembrie 2019, conform studiului companiei Novel Research dat joi publicităţii. Contrabanda din Moldova în România a crescut însă semnificativ.

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, nivelul contrabandei a fost mai mic cu peste 30%.

„În ianuarie, în majoritatea regiunilor ţării, nivelul comerţului ilicit cu ţigarete rămâne relativ constant. Doar în regiunea nord-vest contrabanda creşte cu 2,4 puncte procentuale (p.p.), iar în sud-vest scade cu 2,9 p.p., faţă de noiembrie 2019. Nord-est continuă să fie şi în ianuarie 2020 cea mai afectată de piaţa neagră, cu un procent de 29,6%”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea „cheap whites” creşte cu 2,1 p.p., până la 32,1%, iar Moldova se află în creştere abruptă cu peste 11 p.p., până la 28,2%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,4 p.p., înregistrând un nivel de 9,4%, iar Serbia rămâne relativ constantă (0,3%). Studiul Novel este realizat pe un eşantion naţional reprezentativ de peste 2.500 de adulţi fumători, din circa 150 de localităţi din toate regiunile ţării, inclusiv mediul rural.

Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco, susţine că în ianuarie 2020 nivelul contrabandei a fost mai mic cu peste 30% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

„Reducerea a însemnat mai mulţi bani la bugetul de stat, criminalitate în scădere şi mai puţine produse de provenienţă şi calitate incerte pe piaţă. Această evoluţie pozitivă ar putea continua dacă Guvernul va elabora o strategie naţională de luptă împotriva traficului ilicit, care să aducă laolaltă toate autorităţile competente, şi dacă Parlamentul va aborda cu luciditate cea mai radicală propunere antitutun de până acum, care prevede interzicerea expunerii ţigaretelor în magazine şi introducerea unor noi taxe. Conform estimărilor oficiale, acest pachet de măsuri va avea un impact bugetar negativ de peste două miliarde de lei în fiecare an, fără a include impactul asupra celor peste 70.000 de magazine care comercializează ţigarete”, a spus Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

Producătorii de ţigarete sunt îngrijoraţi faţă de saltul abrupt al contrabandei provenite din Republica Moldova, care se apropie vertiginos de o treime din total.

„Aceasta este o dovadă clară a influenţei politicului asupra pieţei negre, actualii decidenţi de la Chişinău revenind asupra măsurilor luate de fostul guvern pentru diminuarea contrabandei către statele UE-ca de exemplu închiderea magazinelor Duty Free de pe aşa-numita graniţă cu Transnistria. Aceasta este realitatea de peste Prut, dincolo de perdelele de fum ale suprareglementării comerţului legal, de genul interzicerii expunerii produselor în magazine şi instituirii de facto a vânzărilor pe sub tejghea”, spune Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here