Deputatul Andrian Candu, parte a grupului parlamentar Pro Moldova, a propus mărirea numărului membrilor Biroului Permanent al Parlamentului de la 15 la 16, astfel încât acest grup să aibă reprezentantul său în Biroul. Amendamentul acestuia nu a fost însă susținut de majoritatea parlamentară, care spune că acest grup parlamentar va avea dreptul să solicită un loc în Biroul, cât și în Comisiile parlamentare abia peste un an, de la părăsirea PDM. De partea cealaltă, deputații PSRM și PDM au aprobat numirea democratului Igor Vremea în calitate de membru al Biroului Permanent.

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a comunicat că democrații au decis să-l substituie în Biroul Permanent pe Sergiu Sîrbu, care a părăsit partidul, cu Igor Vremea.

„Este un proiect tehnic, o modificare în componența Biroului Parlament. La ședința fracțiunii s-a decis că în locul domnului Sîrbu, care a migrat în alt grup politic, să fie propus din partea fracțiunii parlamentare Igor Vremea. Asta se face în baza regulamentului Parlamentului”, a spus Diacov.

La rândul său, Sergiu Sîrbu a punctat că grupurile parlamentare ar trebui să aibă reprezentant în Biroul Permanent.

„Domnule Diacov, să știți că întotdeauna veți fi primit cu brațele deschise în grupul nostru, dacă veți dori. Noi nu vrem să atentăm la cota PDM, dar fiecare grup parlamentar are aceleași drepturi, inclusiv să fie reprezentant în Biroul Permanent. Dacă vreți, puteți să vă păstrați cota, dar este bine ca și grupurile parlamentare ar trebui să aibă reprezentant în Biroul Permanent”, a spus Sîrbu,

„Nu știu de ce întrebarea a fost adresată mie. Dar, дорогой Сергей (dragă Sergiu – n.r.) nu am de gând să schimb partidul și să plec în alt partid. Înțeleg că Sergiu are orizonturi multe, azi în Pro Moldova, mâine nu știu în care Pro. În parlament nu a fost votat niciun partid cu numele Pro Moldova. Voi nu vă grăbiți, faceți congresul, adunați oameni din raioane și noi atunci vom vedea”, a spus în replică Diacov.

Deputații Blocului ACUM, cât și cei ai Partidului Șor le-au amintit democraților că anume ei au fost cei care anterior au modificat regulamentul parlamentului astfel încât și grupurile parlamentare să aibă reprezentanți în Birou.

„Știm că totuși atunci când are loc delegarea în comisii și Birou se respectă anumite cote, dar uneori cotele se schimbă. Unii vin, alții pleacă. Așa e viața. În condițiile în care PDM a pierdut 6 membri trebuie revăzute și cotele în Biroul Permanent. (…) Ați modificat regulamentul Parlamentului, în care ați prevăzut că grupurile parlamentare au exact aceleași drepturi ca și fracțiunile parlamentare. Acum culegeți roadele. Pentru mine întrebarea este alta. Dacă o fracțiune pierde un număr de deputați nu trebuie să păstreze aceeași cotă de la început în Birou. Domnul Diacov poate rămâne singur, dar ce, va rămâne tot cu aceeași cotă de membri în Biroul Permanent?”, a spus Lilian Carp.

„Dmitri Gheorghevici, nu pot ascunde că mă bucur de ceea ce vi se întâmplă. Astăzi culegeți roadele la ceea ce ați făcut de-a lungul timpului. Migrația abia a început. După 6 vor urma alții. Cei care au migrat la PDM nu au făcut-o pentru dragoste de Plahotniuc, dar de frică de Plahotniuc. Așa că, Sergiu, cu toate că de-a lungul anilor ai făcut atât de munte nebunii, salut și nu mai știu ce să spun. Cel puțin Sergiu nu mai scrie declarațiile deputaților”, a spus deputata fracțiunii Platforma DA, Maria Ciobanu.

Conform deciziei Comisiei juridice, numiri și imunități amendamentul lui Candu a fost respins, în timp ce propunerea democraților cu privire la numirea democratului Igor Vremea în calitate de membru al Biroului Permanent a fost aprobată.

În context, socialistul Vlad Bătrîncea le-a spus celor din grupul Pro Moldova că cea mai simplă cale de a ajunge în Biroul Permanet sau comisii a fost să adere imediat la Partidul Șor.

„Conform regulamentului și conform tuturor cutumelor prioritate are fracțiunea parlamentară, care se constituie conform rezultatelor alegerilor. Ceea ce s-a produs s-a făcut pentru grupuri, dar acestea pot pretinde peste un an la funcția de membrii ai Biroului și Comisiilor. Peste un an grupul respectiv va pretinde. Era cale mai scurtă – trebuia deodată să adere la fracțiunea Partidului Șor și atunci intrau în proporție ca fracțiune”,, a spus socialistul.

Amintim că săptămâna trecută șase deputați au anunțat plecarea din Partidul Democrat. Este vorba de Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Grigore Repesciuc și Corneliu Padnevici. Aceștia au fost urmați de câțiva aleși locali din Dondușeni și Rezina. Ulterior, Pavel Filip anunța că o parte din primarii din Dondușeni au revenit în PDM. La rândul său, Adrian Candu spunea că asta s-a făcut cu „presiuni, intimidări și amenințări”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here