Vitalie Călugăreanu // Nu-l sanctificați pe Dodon! Nu lăsați minciuna să ricoșeze în prostie!

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 27 februarie, 2020, 14:26

Igor Dodon își reactivează temele de campanie care l-au ajutat să obțină primul mandat de președinte în 2016. Reactivează „sperietoarea” Unirii ca să ne dezbine și își editează pomelnic personalizat pentru ca oamenii să-l creadă cel mai mare creștin. Încercarea de a determina toți preoții să se roage pentru el face parte din acest truc electoral ipocrit.

Sfetnicii lui Dodon vor să exploateze din nou, în scop electoral, atașamentul cetățenilor față de cele sfinte, față de biserică. Asta pentru că aproape 80% din cetățenii moldoveni spun că au cea mai mare încredere în biserică. De ce ar fi interesat viitorul candidat la funcția de președinte, Igor Dodon, ca preoții din întreaga țară să-i pronunțe, în cor, numele și să se roage pentru el la slujbele religioase? Toți 1500 de preoți (acesta este tirajul pomelnicului personalizat) – nu doar duhovnicul intim al președintelui. Vrea cumva să-l șocheze pe Dumnezeu cu acest cor bisericec? Îl crede surd? Nu. Dodon a testat deja această pistă aducătoare de voturi în 2016. Amintiți-vă de conferința de presă la care un grup de preoți misogini l-au elogiat pe Dodon și au numit-o pe Maia Sandu „rod sterp” în ultima fază a campaniei electorale. Dodon știe că preoții sunt percepuți ca purtători ai cuvantului divin, ca oameni sfinți care au harul de a te ierta de păcate, de a te călăuzi pe calea cea dreaptă și de a ilumina mințile enoriașilor. El știe că pentru dogmatici, povețele preoților au putere de lege. Și vrea să exploateze politic credința oamenilor în Dumnezeu – încearcă să facă transfer de imagine de la preoti („colaboratorii” lui Dumnezeu) spre sine. Liderul de facto al PSRM exploatează, în mod ipocrit, smerenia oamenilor în fața bisericii. Cum altfel îl poți face pe un om să umble în genunchi în jurul bisericii dacă nu insuflându-i convingerea că „așa a fost voia Domnului” – acesta fiind prețul care trebuie plătit pentru iertarea păcatelor… Și ce dacă e caraghios și umilitor?… Oamenii cad în genunchi în fața lui Dumnezeu, nu în fața lui Dodon. Ceea ce încearcă acum viitorul candidat la Președinție este să pătrundă, prin urechi, în mințile oamenilor în timp ce stau în genunchi în fața „colaboratorilor” lui Dumnezeu. El vrea să pătrundă în capul tuturor, inclusiv în mințile celor care nu-l agrează sau au o poziție neutră față de el ca politician.

Această situație mi-a amintit de o altă fază stupidă, când Vladimir Voronin se credea Lenin. Vă amintiți? La 13 noiembrie 2001, la scurt timp după ce Voronin devenise președinte, Cancelaria de Stat a emis o dispozitie „de uz intern” prin care a obligat instituțiile și organizațiile centrale să atârne, în birourile de serviciu, fotografia lui Voronin în format A-2 sau A-3. S-a făcut mult haz atunci pe seama acelor apucături bolșevice.

Faptul că nu este un președinte iubit îi generează frustrări lui Igor Dodon, iar acestea îi alimentează tentații periculoase pe care le-am văzut și la detestatul Plahotniuc. Igor Dodon a înțeles că are o problemă cu propriul popor după acel nefericit accident din septembrie 2018, judecând după reacțiile internauților. A înțeles că nu va putea intra în istorie ca un președinte „al tuturor”, ca un președinte care unește, pentru că și-a construit relația cu noi, muritorii de rând, pe minciună și jocuri perfide.

Mai întâi ne-a împărțit în stataliști (adepții săi) și „lepădături” (așa i-a numi pe unioniști), dar ne asigura, totodată, că va fi „președintele tuturor”. Apoi ne-a speriat că „Unirea cu România înseamnă război civil” și ne-a cerut să nu ne „jucăm cu focul”. Le-a cerut oponenților politici să renunțe la subiectele geopolitice care divizează societatea, dar el a continuat să strige de la toate tribunele posibile că vrea garantarea internațională a neutralității și că crede într-o Europă „de la Lisabona până la Vladivostok”, iar de pe site-ul „socialistii.md” (secțiunea ”Statutul” partidului) așa și nu a dispărut „Programul de dezvoltare al țării – federalizarea”.

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale, Igor Dodon își reactivează, rând pe rând, sperietorile care l-au făcut președinte. Zilele acestea, la un post TV care îl deservește, el a resuscitat fobia Unirii. A spus că, după alegerile prezidenţiale, va propune modificarea Constituţiei în sensul excluderii Art.142, care, în opinia lui, le-ar permite unioniştilor să organizeze un referendum pentru Unirea cu România. Conform acelui articol din Legea Supremă, „dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum”.

Dodon readuce periodic în atenție acest subiect și îl pune neapărat în context cu discuțiile despre Unirea cu România. În 2015, aflat pe atunci în opoziție, Dodon menționa, pentru presa rusă, că va propune amendarea articolului 142 din Constituție. În 2018, într-un interviu pentru ”Adevărul”, el a revenit la subiect, menționând că „odată ce socialiştii vor obţine majoritatea parlamentară, se va recurge la amendarea articolului 142 din Constituţie”. Altfel spus, în viziunea lui Dodon, cetățenii Republicii Moldova ar trebui lipsiți de pârghia constituțională de a-și decide soarta dacă, la o anumită etapă a istoriei, vor constata că această construcție statală le aduce doar sărăcie și este convenabilă doar unor elite corupte, conectate la un centru geopolitic retrograd.

Urmează o perioadă în care ni se vor servi emoții pe tavă. Circ! Viitorul candidat la Președinție, Igor Dodon, se chinuie să-și reinventeze „dușmanul” extern. Fără acest „dușman” extern, electoratul lui Igor Dodon rămâne flămând din punct de vedere propagandistic. E o misiune care, în condiții de normalitate, ar fi imposibilă, deoarece „dușmanul” extern pe care vrea să-l reinventeze Dodon este, de fapt, cel mai sincer prieten și principalul nostru partener economic – România. Dar holdingul mediatic ar putea rezolva problema. Noi am văzut sub regimul Plahotniuc cum se construiesc realități paralele. În plus, se apropie Paștele, președintele va aduce „lumina sfântă”, mai aproape de alegeri va veni la noi Putin și patriarhul Kiril. Așa că pregătiți pop-corn și fiți gata de marea spălătorie de creieri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Foarte bine subliniat dar trist si jalnic la ce nivel au ajuns moldovenii.
    Iti dai seama si ce reprezinta acest individ pe nume presedinte dupa electoratul pe care il sustine niste alcoolici!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X