Parlamentul stopează acordarea cetățeniei prin investiții până la 1 septembrie 2020. Guvernul invocă „riscuri minime de securitate”

Autor: , in Politic / Populare / 28 februarie, 2020, 15:40

Parlamentul a votat vineri, 28 februarie, în două lecturi, instituirea unui moratoriu repetat asupra dobândirii cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. Astfel, R. Moldova nu va mai recepționa noi cereri de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții până la 1 septembrie 2020, deși Guvernul a propus inițial termenul de 1 ianuarie 2021. Decizia a fost luată în urma unui consens larg în Parlament, 76 de deputați acordându-și votul pentru inițiativă. Cu toate acestea, deși au susținut proiectul de lege, deputații PAS și PPDA au declarat că și-ar fi dorit ca legea care a instituit programul dobândirii cetățeniei prin investiții să fie abrogată.

Guvernul a depistat „riscuri minore de securitate”

„Nu s-au depistat riscuri majore de securitate, însă nu avem o claritate în ce privește costurile anulării acestui program”, a declarat secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin. „Din punct de vedere al securității țării riscurile sunt minore”, a adăugat ea de la tribuna Parlamentului.

PAS și PPDA: Votăm pentru moratoriu, dar vrem abrogarea legii

„Vă contrazic nu eu, dar și ultimele opinii și analize inclusiv din partea Uniunii Europene. Moda asta cu vândutul pașapoartelor a trecut. Lumea a evoluat. Poate înainte nu era suficientă informație, dar odată cu spălarea banilor și alte infracțiuni, lumea și-a dat seama. Corupția nu are hotare și are nevoie de mai multe pașapoarte, lumea și-a dat seama că e un risc imens de securitate. Nu este adevărat că riscurile de securitate sunt minore”, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, întrebând-o pe secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii despre beneficiile pe care R. Moldova le-ar avea în urma unei eventuale implementări a programului.

„În urma acestui proiect ar trebui să beneficieze R. Moldova în urma unor investiții care nu vor fi supuse la întoarceri de procente. Vor fi bani liberi investiți în R. Moldova, exceptați de dobânzi”, a răspuns Iuliana Drăgălin.

„Secretarul de Stat de la Ministerul Economiei spune că riscurile de la implementarea legii de vindere a cetățeniei sunt minime. Și că ar fi fost înaintate propuneri de îmbunătățire de la unele instituții ale statului. Concluzia este că, din câte se pare, guvernarea nu se gândește să abroge legea de vindere a cetățeniei.

Între altele, săptămâna trecută Luc Devigne, un înalt oficial al UE, a spus că programul de vindere a cetățeniei RM este incompatibil cu regimul liberalizat de vize. Pentru guvernarea actuală se pare că vinderea cetățeniei este mai importantă decât călătoriile fără vize a propriilor cetățeni”, a comentat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Jizdan: Există filtre suficiente pentru a verifica integritatea doritorilor

După ce deputatul PAS, Radu Marian, s-a pronunțat împotriva programului, declarând că nu este bine ca Republica Moldova să „vândă” cetățenii, președintele Comisiei securitate din Parlament, Alexandru Jizdan, s-a arătat nemulțumit de termenul folosit.

Potrivit lui, reglementarea programului este chiar mai rigidă decât în statele Uniunii Europene, iar integritatea străinilor care vor să obțină cetățenia moldovenească este verificată prin intermediul a mai multor filtre inclusiv internaționale. Democratul s-a referit și la Interpol și Europol.

Amintim că la 26 februarie Guvernul a instituit moratoriu repetat asupra dobândirii cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. Astfel, Republica Moldova nu va mai recepționa noi cereri de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții până la 1 ianuarie 2021.

Proiectul de hotărâre, al cărui autor este Ministerul Economiei și Infrastructurii, prevede instituirea unui moratoriu până la 1 ianuarie 2021 asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei moldovenești.

Totodată, termenul contractelor de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare şi promovare internaţională a Programului de dobîndire a cetăţeniei prin investiţie pentru Guvernul R. Moldova cu agenţii acreditaţi, semnate pentru anul 2019, se va prelungi cu o perioadă egală perioadei moratoriului.

Amintim că în august 2019 R. Moldova a instituit moratoriu pentru patru luni asupra acordării cetățeniei moldovenești în schimbul investițiilor. Ulterior, în decembrie 2019, moratoriul a fost prelungit pentru încă două luni, urmând ca în această perioasă să fie analizată oportunitatea prelungirii programului.

Programul a fost lansat oficial în noiembrie 2018. Democrații, inițiatorii proiectului, au dat atunci asigurări că programul conține mai multe filtre prin care vor fi evitate persoanele lipsite de integritate sau suspectate că au contribuit la activități teroriste sau de spălare a banilor.

De altfel, aceeași idee a fost expusă la 20 februarie, de deputatul democrat Alexandru Jizdan. „Există suficiente filtre ca să ne asigurăm că cei care obțin cetățeania nu reprezintă un pericol pentru R. Moldova. Noi colectam informatii de la Inteprol, Europol și alte instituții interne si externe. Sunt luate toate măsurile de siguranță”, a declarat ex-ministrul de Interne în plenul Parlamentului.

În cadrul vizitei sale recente la Chișinău, directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) din partea UE, Luc Devigne, a declarat că acordarea cetățeniei Republicii Moldova în condiții de anonimitate, prin acest program, nu este o practică compatibilă cu regimul liberalizat de vize oferit de Uniunea Europeană.

Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat anterior că R. Moldova va trebui să plătească despăgubiri dacă va decide să rezilieze contractul privind implementarea programului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X