Sursă foto: b1.ro

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, care a deținut și cetățenia Republicii Moldova, dar care i-a fost retrasă de către președintele Igor Dodon, își poate recăpăta cetățenia moldovenească, în cazul în care decide să aplice la programul cumpărării cetățeniei contra investițiilor. Cel puțin asta spune secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Iuliana Drăgălin.

În cadrul dezbaterilor de astăzi din Parlament pe subiectul moratoriului repetat asupra programului dobândirii cetățeniei prin investiții secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Iuliana Drăgălin, a fost întrebat dacă există mecanisme pentru restabilirea cetățeniei moldovenești a președintelui de onoarea a PUN, Traian Băsescu, pierdută la indicațiile lui Igor Dodon.

„Președintele de onoare al PUN, domnul Traian Băsescu, într-un mod abuziv a fost lipsit de cetățenia Republicii Moldova. Vreau să știu dacă există un mecanism pentru prevenirea unor astfel de abuzuri din partea instituțiilor Republicii Moldova, în mod special a Președinției, și dacă va exista vreun mecanism de restabilire a cetățeniei pentru domnul Traian Băsescu”, a întrebat deputatul Octavian Țicu.

„Nu prea înțeleg ce are cu investițiile”, a fost replica președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi când a auzit întrebarea.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei a declarat că în cazul în care Băsescu vrea să fie, din nou, cetățean al Republicii Moldova, ar trebui să aplice la programul dobândirii cetățeniei prin investiții, iar dacă va întruni toate criteriile necesare, ar putea obține și cetățenia Republicii Moldova.

„În cazul în care va aplica la program, se va lua în calcul. Dacă va corespunde criteriilor i se va acorda cetățenia Republicii Moldova”, a spus Iuliana Drăgălin.

Amintim că, în noiembrie 2018 Băsescu a pierdut la Curtea Supremă de Justiție recursul împotriva președintelui Igor Dodon privind lipsirea primului de cetățenia Republicii Moldova.

Fostul lider de la Cotroceni a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns preşedintele Republicii Moldova, a semnat un decret privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu, invocând motive de procedură, mai exact un dosar penal în care era vizat la acea oră fostul lider de la Cotroceni.

Amintim că, în ședința din 26 februarie, Guvernul a instituit moratoriu repetat asupra dobândirii cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. Astfel, Republica Moldova nu va mai recepționa noi cereri de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții până la 1 ianuarie 2021. Astăzi, parlamentarii discută despre votarea proiectului respectiv în cea de-a doua lectură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here