Reuniune de urgență a NATO, la cererea Turciei, pe Art.4. Rusia trimite două nave de război

Autor: , in Externe / 28 februarie, 2020, 15:02

Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei se reunesc azi pentru consultări legate de evoluţia situaţiei din Siria, la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

33 de soldaţi turci au fost ucişi joi noapte într-un atac aerian în regiunea Idlib, Siria, unde Turcia are, conform unui acord cu Rusia, 12 puncte militare de asigurare a zonei.

„Astăzi, Consiliul NATO se reuneşte la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situaţia din Siria”, a anunțat Stoltenberg.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al NATO a condamnat „loviturile aeriene nediscriminante ale regimului sirian şi ale aliatului său rus” în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la detensionarea situației, după moartea a 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului, iar de presa locală Rusiei.

Rusia trimite două nave de război echipate cu rachete de croazieră Kalibr către Marea Mediterană, spre coasta Siriei, a anunțat Flota Rusiei din Marea Neagră, într-un comunicat pentru Interfax. Desfășurarea de forțe vine pe fondul tensiunilor crescute între Rusia, Turcia și Siria asupra provinciei siriene Idlib.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X