Turcia ar fi ucis peste 300 de militari sirieni în raiduri aeriene de amploare. Șeful diplomației europene cere oprirea escaldării

Autor: , in Externe / 28 februarie, 2020, 16:46

Turcia a efectuat raiduri aeriene de amploare în Siria, ca ripostă la uciderea a zeci de militari turci. Ankara susţine că a atacat peste 200 de obiective, eliminând peste 300 de militari sirieni. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că este urgent ca escaladarea militară din jurul oraşului Idlib din Siria să fie oprită, atrăgând atenţia că Uniunea Europeană va lua în considerare „toate măsurile necesare” pentru a-şi proteja interesele de securitate.

Armata turcă a atacat, vineri, sute de obiective militare din Siria, ca ripostă la uciderea a zeci de militari turci în provincia siriană Idlib, anunţă Ministerul turc al Apărării, precizând că sute de militari sirieni au fost ucişi.

„Sisteme aeriene şi terestre au lansat bombardamente asupra poziţiilor regimului de la Damasc şi vom continua atacurile”, a transmis sursa citată, potrivit Mediafax.

Potrivit postului turc NTV, armata turcă a atacat peste 200 de ţinte militare din Siria, doborând cinci elicoptere şi distrugând zeci de vehicule militare. Au fost eliminaţi 329 de militari sirieni, susţine Ministerul turc al Apărării, potrivit digi24.ro.

Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Atacurile sunt o ripostă faţă de bombardamentele armatei siriene în provincia Idlib (nordul Siriei), soldate cu moartea a 33 de militari turci şi rănirea altor 32.

Șeful diplomației europene cere oprirea escaldării militare din Siria

„Există riscul de a aluneca într-o confruntare militară internaţională deschisă majoră”, a scris Josep Borrell pe Twitter, evidenţiind că se produce „o suferinţă umanitară de nesuportat”.

„UE face apel la toate părţile pentru o detensionare rapidă şi îşi exprimă regretul pentru toate pierderile de vieţi omeneşti. UE va lua în considerare toate măsurile pentru a-şi proteja interesele de securitate. Suntem în contact cu toţi actorii relevanţi”, a adăugat Borrell, citat de Agerpres.

Evenimentele recente riscă să declanşeze un nou flux de migranţi spre Europa, în contextul în care un înalt oficial turc a declarat, sub protecția anonimatului, că Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, ca răspuns la uciderea a 33 de soldaţi turci.

Totuşi, UE ca bloc nu are o prezenţă militară în regiune, iar măsurile luate până acum, precum sancţiunile, au avut un efect limitat.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, urmează să susțină o conferință de presă pe acest subiect.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X