Marșuri în cele mai mare orașe ale Rusiei, în memoria lui Nemțov și împotriva lui Putin

Autor: , in Externe / 29 februarie, 2020, 16:02

Sute de susţinători ai opoziţiei ruse s-au adunat sâmbătă la Moscova pentru a protesta contra reformelor constituţionale dorite de preşedintele Vladimir Putin şi în memoria unui opozantului Boris Nemţov, asasinat în urmă cu cinci ani lângă Kremlin, relatează AFP.

În capitala rusă, mai multe sute de persoane s-au reunit în debutul manifestaţiei, purtând portrete ale lui Nemţov şi pancarte cu citate din acesta sau sloganul ‘Nu războiului’.

‘Sunt împotriva modificărilor la Constituţie. Vreau ca puterea să poată fi schimbată şi nu vreau să ignorăm dreptul internaţional’, a declarat pentru AFP una din participante, Albina Puhova, în vârstă de 54 de ani, scrie Agerpres.

La Sankt-Petersburg, aproape 2.000 de oameni au defilat în centrul oraşului până la monumentul dedicat victimelor represiunilor politice.

‘Este, de fapt, singura cale de a spune că suntem împotriva a ceea ce se întâmplă în ţară şi împotriva unui stat poliţienesc’, a afirmat Galina Zuiko, de 55 de ani.

‘Kremlinul va privi câţi oameni participă la marşul pentru Nemţov. De aceasta va depinde cu ce nivel de cinism vor continua operaţiunea de menţinere a lui Putin la putere’, a scris marţi pe Twitter principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, chemându-şi susţinătorii să ia parte la manifestaţie.

Marşul, autorizat, este prima manifestaţie importantă după ce Putin a anunţat o revizuire a Constituţiei care va întări prerogativele preşedintelui şi rolul Consiliului de Stat, până acum consultativ.

Asasinarea lui Boris Nemţov în februarie 2015 a provocat o undă de şoc în societatea rusă, ca şi în străinătate. Opozantul, un critic virulent al lui Putin, pregătea o anchetă privind implicarea armatei ruse în războiul din estul Ucrainei.

În 2017, cinci bărbaţi originari din republicile ruse Cecenia şi Inguşetia au fost condamnaţi la pedepse între 11 şi 20 de închisoare pentru asasinarea sa, dar Uniunea Europeană şi Aleksei Navalîi au cerut autorităţile ruse să redeschidă ancheta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X